Акценти
Начало / Икономика / Плевенчани сред първите подали декларации за доходите онлайн

Плевенчани сред първите подали декларации за доходите онлайн

Двама плевенчани са сред първите подали своите декларации онлайн, съобщават от НАП. Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис беше активирана в първата минута след настъпването на новата година, допълват данъчните.
Подадените през първите три дни от началото на годината по интернет декларации за облагане на доходите са 50, като половината от тях са подадени с ПИК. Първата данъчна декларация през 2016 г. е подадена по интернет, 23 минути след полунощ на 1 януари. Втората е постъпила в НАП час и половина по-късно от Бургас и е с искане за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне.
Сред първите подадени декларации за получени доходи през 2015 година по интернет има и две от Плевен. Едната е подадена с ПИК – персоналния идентификационен код на НАП, а другата с електронен подпис. До 11 часа днес 85 клиенти посетиха офис на НАП – Плевен и потърсиха консултации във връзка за здравния си статус и подаване на годишни декларации.
Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г., тъй като 30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден – Великден. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.
Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП. Допълнителна информация и телефонни консултации, клиентите на НАП в Плевен могат да получат на номер 064/898336 в офиса и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700 .

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...