Акценти
Начало / Общество / Плевенчани се жалват най-много от ТЕЦ-а и от работодателите си

Плевенчани се жалват най-много от ТЕЦ-а и от работодателите си

32 жалби са подадени от плевенчани само през месец август в приемната на гражданско движение ДНЕС в града, само за първите четири работни дни от началото на този месец пък са подадени 11 жалби, съобщиха пред журналисти регионалният координатор на движението Зинаида Георгиева и Милчо Панков, който всеки ден от 11.00 до 16.00 часа посреща плевенчани в приемната на ДНЕС в Плевен.

По думите на Милчо Панков от средата на август насам основната част от жалбите са свързани с “Топлофикация”, а оплакванията на хората се увеличават лавинообразно. Според него основните причини за това са две – първата е, че наближава отоплителния сезон, втората – и “Топлофикация” е ангажирала фирма, с помощта на която напомня на абонатите за задълженията им. “Тези по-скоро листовки, отколкото документ, които носят на хората, всъщност се наричат “уведомителни писма”, на които, обаче, никъде няма адресат, тоест конкретни имена. На всички такива “писма”, които хората ни носят, ясно се вижда, че като адресат е изписан само адрес, а въпросните уведомителни писма са унифицирана бланка. Кой и как, а и на кого ги изпращат – много са въпросите, с които идват хората в приемната”, разказа Милчо Панков. Оказва се, че плевенчани най-често дължат суми между 1 500 и 3 000 лв.

Срещу част от абонатите на “Топлофикация” има вече заведени дела, но в повечето случаи хората твърдят, че не са получавали призовки и не са имали възможност да се възползват от законовото им право да обжалват в 14-дневен срок. Има, обаче, и абонати на ТЕЦ-а, които са получили уведомленията си и вече са подали възражения. По казусите, които плевенчани поставят пред гражданско движение ДНЕС, работят две адвокатки-доброволки.

Друга основна част от постъпилите в приемната оплаквания са свързани с нарушаване на трудовото законодателство. Най-често хората сигнализират, че нямат техния екземпляр от трудов договор; че им удържат пари за осигуровки, а работодателят не внася такива, както и че ги осигуряват по документи на 4 часа, а на практика те работят и по 12 часа. Плевенчани се жалват и за забавяне на заплатите, както и за неизплащане на дължими суми при съкращение. Основният проблем е, че повечето хора нямат необходимите документи, което е пречка при търсене на правата по съдебен ред.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...