Акценти
Начало / Общество / Плевенчани почетоха паметта на народните будители

Плевенчани почетоха паметта на народните будители

Много деца, ученици, учители, деятели на културата, политици и общественици днес се събраха в Плевен пред паметника на патриарха на българската литература – Иван Вазов, за да отдадат почит към делото на народните будители и просветители.

Церемонията по повод Деня на народните будители започна с молебен, отслужен от плевенски свещеници.

img_5690

След което слово по повод празника произнесе зам.-кметът на Плевен Стефан Милев. Всички ние можем да се гордеем със съвременните следовници на безбройните радетели на българското самосъзнание – нашите учени, творци, млади таланти, хората, посветили живота си на културата и образованието, хората на духа, каза в словото си Стефан Милев.  „Днес е ден на признателност, но и за размисъл за ценностите на нашето общество, за приемствеността, за приоритетите на нашата вече европейска страна. Нека по-често се докосваме до магията на фолклора, безценното послание на книгата, вълшебството на мелодията, хармонията на картината, дръзката научна мисъл, създали пред света неподражаемия образ на България.Техните послания ще ни дават мъдростта, силата и куража да градим  един по-добър свят”, каза още Милев.

img_5700

Десетки граждани положиха цветя пред паметника на Иван Вазов и сведоха глави в знак на признателност. Венци бяха поднесени от името на много училища и културни институти и организации в града. Цветя поднесоха народният представител Владислав Николов, областният управител Ралица Добрева, председателят на Общинския съвет в Плевен – Мартин Митев, представители на Община Плевен, общински съветници.

Церемонията завърши с химна на РБългария, изпълнен от Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

img_5719

img_5693

img_5696

img_5727

img_5689

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...