Акценти
Начало / Общество / Плевенчанин ще участва в международна група, изследваща корените на Волжка България

Плевенчанин ще участва в международна група, изследваща корените на Волжка България

Плевенчанинът Йордан Христов е поканен да вземе участие в международна изследователска конференция в Казан. Данчо, който миналата седмица спечели приза „Младите лидери на Плевен” в категория „Политическо лидерство” , ще се включи заедно с още 20 от обещаващите и талантливи млади изследователи на международни икономически тенденции от различни страни: Русия, Беларус, Казахстан, Армения, Киргизстан, Германия, Австрия, Афганистан, Корея, Китай и други страни.

Централна тема ще бъде – интеграция, сътрудничеството и търговията с пан-Евразийското пространство в историческото минало и обещаващо бъдеще, през призмата на традиционното значение на Татарстан, като кръстопът и център на интеграционните процеси във  „Велика Евразия“.

Конференцията е разделена на три секции, в които ще участват всички изследователи: научни, образователни, културни и „организационни“. Работните езици са руски и английски.

Като част от научната и образователна част на младите изследователи плевенчанинът ще присъства на семинари по различни аспекти на Евразийската интеграция. Заедно с членове на Икономическата комисия на Евразия (ЕИО), банка Евразия развитие (EDB), Казан Федералния университет (CFI) и ще вземе участие в три дизайнерски-аналитични сесии (кръгли маси) тема на интеграционните процеси във Велика Евразия. Първата сесия ще се проведе на базата на музейния резерват на българската цивилизация , а вторият – на базата наInnopolis университет , третият – на базата на ПИС . Един от резултатите от научната и образователна секция ще бъде писането на колективна работна книга на „Евратом и голямото евразийско партньорство: предизвикателства и перспективи“.

Културната секция на младите учени ще посети Казан Кремъл, Технопарк Innopolis, Казан Федералния университет, музей-резерват на българската цивилизация. На 9 май участниците са поканени да видят парада „Ден на победата“ в Казан , след което да поставят цветя пред Вечния огън. Планирано е също да се поставят цветя пред паметника на Л.Н. Гумилев – един от основателите на теорията за евразийството.

В рамките на организационната секция младите изследователи ще обсъдят създаването, дейността и функционирането на международния дискусионен клуб „Велика Евразия“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...