Акценти
Начало / Култура / Плевенчанин пише биография на Левски две години преди Захари Стоянов

Плевенчанин пише биография на Левски две години преди Захари Стоянов

биография- Левски

Първият биограф на Васил Левски не е Захари Стоянов, както пишат всички, а  е плевенчанинът Георги Яковлев Кирков. Това е основното послание на книгата, която проф. Иван Стоянов  и Дора Чаушева представиха в читалище „Съгласие”. Двустранното издание включва изследванията „Първият биограф на Апостола” от проф. Иван Стоянов и Ружа Симеонова и “Първият уредник на музея на Апостола” от Дора Чаушева. Книгата  е посветена на 140–тата година от смъртта на Васил Левски и 80 години от възстановяването на родната му къща.

Според изследването на проф. Стоянов, биографията на Левски от Георги Яковлев излиза близо две години преди  тази на Захари Стоянов. Това са знае от някои професионални историци, но те премълчават този факт, заради популярността на Захари Стоянов като поборник и летописец на Априлското въстание, смята професорът..

Той е категоричен, че Георги Яковлев прави биография, която отговаря на всички изисквания на този жанр и в нея няма нищо измислено.  Докато в биографията на Левски от Захари Стоянов има много досъчинени неща, посочва проф. Иван Стоянов. Той подчерта и друг важен факт – историческите оценки, които Георги Яковлев прави, напълно отговарят на оценките на днешните историци. Те са без капчица романтизъм, защото там, където има романтизъм, няма история, поясни съвременният историк.

В книгата, която беше представена снощи в читалище „Съгласие”, е публикувано фототипно издание на биографията на Левски, която Георги Яковлев завършва на 21 март 1882 г.

А Олга Петрова от Регионалния исторически музей показа оригинален екземпляр на първата биография на Левски от Георги Яковлев, който се съхранява в музея. Върху него има ръкописна бележка, че биографията се раздава безплатно на ученици в София на панихида по повод 9 години от гибелта на Апостола.

Георги Яковлев е сред високо образованите българи през онези години. Той е  завършил Николаевската гимназия в Русия, учи две години в Технологичния университет в Петербург  и след това продължава висшето си образование в Новорусийския университет в Одеса.  Той е един от  строителите на Търновската конституция, депутат е и в Първото Велико народно събрание.

 Съорганизатори на литературното събитие са Община Плевен, Общински комитет “Васил Левски” и Регионален исторически музей. Специални гости бяха членове от клуб „Традиция” – Плевен.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...