Начало / Любопитно / Плевенско участие в историческата възстановка на Априлското въстание

Плевенско участие в историческата възстановка на Априлското въстание

DSCF8153-априлско възстание възстановка

Представители от регионалния клон в Плевен на Национално дружество „Традиция” участваха в историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“, която се проведе на 1 май.

Патриотите от регионалните  клубове  на националното дружество пресъздадоха славните априлски събития от преди 139 години. В подножието на Маньово бърдо беше пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Райна Княгиня, Георги Бенковски и Поп Груйо, както и много знайни и незнайни герои оживяха пред погледа на стотици зрители и припомниха колко поводи за гордост има в нашата история.

DSCF8105априлско възстание възстановка

Всяка година възстановката на революционния бунт събира стотици граждани и гости на Панагюрище, дошли да почетат героите и сведат глава пред мъжеството, честта и саможертвата им.

Априлското въстание избухва на 20 април 1876 година (1 май по нов стил), като първата пушка гръмва в Копривщица. Център на въстанието е Панагюрище, където на 22 април е обявена свободата и е съставено привременно правителство с председател Павел Бобеков.

DSCF8198априлско възстание възстановка

Поради прибързаното обявяване на бунта, недостигът на оръжия и липсата на съгласуваност в действията на въстаниците, Априлското въстание не успява. Жестокото му потушаване и отзвука на зверствата в Европа стават повод за Цариградската конференция. Решенията й са първото международно признание за правото на българите да имат своя държава. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България две години по-късно.

Като предстояща инициатива на Национално дружество „Традиция” с регионален клон в гр. Плевен е участие в „Нощ в музея”, което ще се проведе в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – Плевен на 16 май 2015 г.

Снимки: НД „Традиция“ – клон Плевен

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...