Акценти
Начало / Общество / Плевенски 12-класници ще „шофират” пийнали

Плевенски 12-класници ще „шофират” пийнали

Младеж

Дванадесетокласници от училищата в Област Плевен ще проверят какво е да шофираш с различна алкохолна концентрация в кръвта, както и след употреба на наркотици. Организатори на инициативата са Сдружение „Отворена младеж“ и секторите „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Смолян, Стара Загора и Плевен, където ще се проведат кампаниите за насърчаване на отговорното поведение на пътя.

Интерактивни алко и нарко очила ще дадат възможност на експериментиращите да установят какви са рефлексите на шофьор, изпил една бира, както и на водач с 0, 5; 0,8 и 1,2 промила алкохолна концентрация в кръвта, както и на шофьор,  употребил наркотици. Симулаторът ще пресъздава и рискови ситуации на пътя. Специално разработен кантар ще показва на всеки желаещ  колко тежи неговото тяло при сблъсък с определена скорост (50, 90 или 130 км/ч).

Участниците в инициативата ще имат възможност да разберат и основните си права като европейски граждани. Това ще стане  чрез оригинална комикс-книга, която обяснява и начина, по който те могат да подават жалби до Европейския омбудсман. Книгата ще се раздава безплатно на участниците в анкета с 8 въпроса,  свързани с тези права. Отговорите ще бъдат анализирани и сравнени с резултатите от същия въпросник, разпространен сред младежи от Холандия, Белгия и Унгария.

Тестовете ще се състоят на площад „Възраждане” в Плевен на 19 и 20 септември от 10,30 и 14, 30 часа. При лошо време тренажорите ще бъдат разположени в зала „Плевен” на Областна администрация.

Инициативата се провежда за пръв път в страната. 12 училища от Плевен вече са заявили участие. Тренажорите ще са достъпни и за всички любопитни и любознателни граждани.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...