Акценти
Начало / Политика / Министър Греков: Цената на хляба няма да пада

Министър Греков: Цената на хляба няма да пада

Греков

„Никакъв проблем няма със зърнения баланс в страната. По-скоро имаме излишъци, за които трябва да се търсят възможности за реализация. Много е важно хората да могат да си продадат сега продукцията. За цената на хляба не е проблемът само зърното, което тази година е почти на себестойността си от 29 до малко над 30 стотинки за килограм. Мисля, че това е временен момент в цената на зърното – на световните борси то е на значително по-висока цена. Не виждам причини за намаляване цената на хляба, защото зърното е само един елемент от нея, но тук влизат и други консумативи.” Това каза при посещението си в Плевен земеделският министър Димитър Греков. По думите му проблемът не е в цената на хляба, а по-скоро трябва да растат заплатите и възможностите на хората, защото ние ядем най-евтиния хляб в Европа.

Министърът информира и за основните мерки за подпомагане на селското стопанство.  Част от субсидиите, които се полагат на земеделските производители, вече ще се получават навреме. Първата крачка, която е направена при актуализацията на бюджета, е 20 или 30% от тези субсидии да се получават в период, в който е необходимо земеделските производители да използват тези средства. „В момента сме в есенна кампания, на хората са им необходими средства за засяване, за събиране на реколтата. Затова ни се иска още през октомври или ноември част тези средства да бъдат получени”, каза Греков.

В по-дългосрочен план ще бъде разработена пътна карта за напоителни системи в България. Министърът уточни, че става въпрос за проект, а не за изпълнение, защото са необходими изключително много средства. „Направили сме крачка към Световната банка да търсим възможности за разработването на генерални или общи тръбопроводи, които да достигат до определени области на страната – говоря за Северна и Южна България”, уточни той.

Грижа за животновъдите и зеленчукопроизводителите също има. От 2015 година това ще бъде регламентирано с 13% от обвързаната подкрепа, които трябва да получи страната, но ще се търси и национално финансиране.

Трудност за земеделските производители е фактът, че много от тях не могат да ползват пасищата, които са се ползвали от векове от предшествениците им, посочи Греков и добави, че ще внесе проект за законова разпоредба в Народното събрание пасищата и ливадите да се дават на онези, които имат животни, защото в момента не е така. „Ще се обърнем и към кметовете, когато се провеждат търговете за отдаване на тези пасища и ливади, първо да се даде възможност на животновъдите да кандидатстват”, поясни министърът.

Явор Гечев, заместник на Греков, утре заминава за Брюксел, за да работи за интересите на млекопроизводителите. Ще се удължи периодът, в който ще се изкупува млякото на онези ферми, които не отговарят на изискванията. В следващия програмен период пък се предвижда да бъдат оборудвани с хладилни вани превозни средства, които да превозват млякото в малките кметства, така че въпросните ферми да отговорят на евростандартите. Греков подчерта, че министерството не цели в никакъв случай намаляване на производството на мляко.

Важни връзки е установил земеделският министър при посещението си в Китай, където има сериозно заявка за изкупуване на телешко, говеждо, овче – охладено, замразено и субпродукти от това месо. Има интерес и към млякото – и сухо, и прясно. „Животновъдният бизнес, който сме го подценявали дълго време през тези 23 години, има възможности и ние трябва да дадем всичко, за да работят тези хора”, обобщи земеделският министър.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...