Акценти
Начало / Общество / Плевенски фирми с шанс да работят по подготовката за Световното първенство по футбол в Ростов

Плевенски фирми с шанс да работят по подготовката за Световното първенство по футбол в Ростов

Плевенски фирми ще имат възможност да работят по подготовката за Световното първенство по футбол в Ростов на Дон, Русия, което ще се проведе през 2018 година. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов, който се завърна вчера от побратимения вече 52 години град на Плевен. Повод за визитата е било отбелязването на 266 години от обявяването на Ростов на Дон за град, но по време на срещата, провела се от 16 до 22 септември, са обсъдени и възможностите за включване на плевенски фирми в предстоящите мащабни проекти. По изискване на ФИФА до 2018 година в Ростов на Дон трябва да е издигнато ново летище, което да е извън града, нов стадион за 50 хил. души, три 5-звездни и пет 4-звездни хотела, два нови моста, жп гарата да се поднови, да се довърши магистралата до Москва и други. Това дава реална възможност на плевенските фирми да се включат като подизпълнители и така да се съживи икономиката и в нашия град.
Дарин Ангелов припомни, че всичко това е възможно и благодарение на подписаното миналата година споразумение между търговските промишлени палати на Ростов на Дон и Плевен. Сега предстои и избор на представител на камарата на Ростов на Дон в Плевен, с което допълнително ще се скрепят отношенията.
Ангелов сподели, че е бил посрещнат много добре в побратимения град, въпреки наложените ограничения между Русия и Европейския съюз. От страна на населението там има силен интерес към града ни и възстановяването на поклоническия туризъм не е изключено. Именно това е и една от другите посоки, в които ще се работи, уточни Ангелов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...