Акценти
Начало / Спорт / Плевенски спелеолози разкриха нови части от пещерата „Водопада”

Плевенски спелеолози разкриха нови части от пещерата „Водопада”

pesterniaci
Част от плевенската група спелеолози: Бисер Иванов, Орлин Колов, Алекс Киров и Цветомир Младенов

След дългогодишна работа в пещерата „Водопада”, с дължина от около 2 800 метра, представители на пещерен клуб „Студенец” – Плевен най-после са успели да разчистят бараж и да преминат от другата му страна. До този момент баражът в пещерата, намираща се до село Крушуна, определяше дължината на пещерата. Двама плевенски пещерняци – Цветомир Младенов и Бисер Иванов са успели да обходят около 300 метра нови галерии, в които до сега не е стъпвал човешки крак.

С новото откритие дължината на пещерата се увеличи, а проникването в нея ще продължи при следващи експедиции, съобщават от пещерния клуб. И допълват, че главната цел на работата в тази пещера занапред ще бъде намирането на път за съединяването й с намиращата се в района „Попова пещера”, която е с дължина около 4 560 м. и така пещерната система ще стане най-дългата водна пещера в страната. Ако пещерняците имат късмет да намерят правилния път сред лабиринта от галерии, това ще бъде едно от най-големите открития в българската спелеология за последните години.

За последните няколко експедиции плевенските пещерняци са открили около 700 метра нови части чрез преминаване на сифони и разчистване на тесни участъци. Предстои картографирането им и прибавянето им към картата на пещерата.

Текст Иво Тодоров

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...