Акценти
Начало / Общество / Плевенски пчелари излизат на мълчалив протест

Плевенски пчелари излизат на мълчалив протест

Бдение в памет на убитите пчели организират пчелари от област Плевен този четвъртък пред Съдебната палата в града. Това ще е мълчаливият им протест срещу поредното масово измиране на пчелни семейства заради обработката с препарати на земеделски площи в региона.

Преди това представители на Фондация за околна среда и земеделие ще дадат пресконференция във връзка със зачестилите напоследък отравяния на пчели. В нея ще участват доц. Юлиян Станчев – Председател на Областен пчеларски съюз, Валентин Георгиев  – Председател на Ловно- Рибарско сдружение – Плевен, Милчо Кнежански  – Национален ветеринарен съюз – Плевенска колегия, Христо Христов – пчелар от с. Петокладенци и Димитър Николов – пчелар от с. Биволаре.

От Фондация за околна среда и земеделие  разпространиха обръщение, с което призовават да се спре геноцида срещу пчелите.

„Въпреки многократните предупреждения за безобразията на едрите зърнопроизводители, за поредна година те отровиха пчелите в почти цяла България. И всичко това пред погледа на МЗХГ, които са безсилни да се противопоставят, защото по думите на министър Танева, европейските регламенти не позволяват да се спират субсидии за земеделие, заради отравяне на пчели. Така за поредна година със средства на европейския данъкоплатец зърнопроизводителите купуват препарати за растителна защита, с които унищожават пчелите и дивите опрашители”, се казва в обръщението.

В него се посочва още, че през последните три дни само в Северна България са загинали над 20 000 пчелни семейства.

Снимка: архив ИнфоПлевен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...