Начало / Здравеопазване / Плевенски неврохирурзи спасиха мъж с голям хематом,  довел до загуба на съзнание

Плевенски неврохирурзи спасиха мъж с голям хематом,  довел до загуба на съзнание

66-годишен мъж живее втори живот благодарение на бързата и адекватна намеса на екипа от Kлиника по неврохирургия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. Мъжът бил приет в болницата, след като изгубил внезапно съзнание докато шофирал. На мястото на инцидента веднага се отзовава екип на ЦСМП гр. Плевен, който транспортира пострадалия до СПО в тежко общо състояние. След провеждане на необходимите параклинични и образни изследвания, пациентът е насочен към Клиника по Неврохирургия , където се отчита прогресивно влошаване в неврологичното състояние. В спешен порядък се извършва успешна двучасова операция за евакуация на голям интрацеребрален  хематом с обем 180 сс. Интервенцията е извършена от неврохирурзите  д-р Младен Овчаров и д-р Николай Василев, и анестезиологът д-р Катя Любенова, съобщава сайтът credoweb.bg.

Леталитетът при наличие на подобно количество кръв е много висок – над 52%.  Благодарение на навреме осъществената оперативна интервенция и 11 дни комплексни грижи, включващи реанимация, консервативно лечение и рехабилитация, пациентът е изписан в добро общо състояние – ясно съзнание , без отпадна неврологична симптоматика.

„Това е рутинна операция в клиниките по неврохирургия. Екипът на клиниката в УМБАЛ-Плевен, обръща внимание на адекватните  действия по отношение на спешността на първата помощ, транспорта, действията в СПО, образната диагностика, адекватната клинична преценка и предприетото хирургично лечение. Евентуалната загуба на време по веригата би завършила фатално за пациента”, каза доц. д-р Илия Вълков, началник на Клиника по неврохирургия при УМБАЛ „Д-р Георги Странски”-Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...