Акценти
Начало / Здравеопазване / Доц. Искра Петкова: Системата на социалната услуга в страната е сгрешена

Доц. Искра Петкова: Системата на социалната услуга в страната е сгрешена

В страната ни се подготвят много магистри и малко професионални специалисти, а това са хората, подготвени за работа „на терен”. Затова смятам, че  системата на социалната услуга в страната е сбъркана, посочи доц. Искра Петкова, преподавател в Медицински колеж към Медицински университет – Плевен, катедра „Социални дейности”

В социалната услуга, каквито са центровете за настаняване от семеен тип, трябва да работят бакалаври и  помощник-бакалаври, смята доц. Петкова.

Според нея няколко са причините младите хора да се стремят към магистърска програма. На първо място като причина тя посочи изискването за магистърска степен при търсене на работа, последвани от изискванията за възраст (колкото по-млад, толкова по-добре), за трудов стаж, и не на последно място за по-високо заплащане.  За съжаление през последните 20 години не можахме да преодолеем това, подчерта доц. Петкова.

Според нея професионалните специалисти трябва да  получат качествено образование, да имат достойно заплащане, а не в рамките на минималната работна заплата, и да имат условие за  кариерно развитие в рамките на професията, която упражняват.

„Само университетът няма да ги подготви. Затова за нас е много важно от рано студентите ни разберат полезността от контакти с неправителствени организации, да участват в различни проекти, за да усетят още на студентската скамейка необходимостта  от такова развитие”, убедена е доц. Искра Петкова.

Тя е част от екипа, който работи по проекта „PODIGIKOM – Компетентност по въпросите на порнографията в ежедневната социална работа”. Той е разработен от Сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен  и е насочен срещу  порнографията и насилието в Интернет. Проектът беше представен днес от неговия ръководител Пенка Спасова. Мнение по проблема и случаи от практиката си споделиха социолози, социални работници, специалисти от сдружение „Малки стъпки”, Център за специална образователна подкрепа, МКБППМН и Невена Арабаджиева, директор на ПГРТО – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...