Акценти
Начало / Образование / Плевенски младежи представят страната ни в изследователска школа в Русия

Плевенски младежи представят страната ни в изследователска школа в Русия

Мария Попова и Добрин Бараков – ученици от Математическа гимназия „Гео Милев” – Плевен,  водени от своята ръководителка Даниела Узунова представят достойно България на 12-та Международна  изследователска школа, която се провежда в Русия от  23 юни до 3 юли 2019г.

Това е първото участие на български младежи в този престижен научен младежки форум.

В Международната изследователска школа тази година  участват  над 1200 участници от 15 държави.  Форумът е възможност гимназисти   от различни държави и националности да работят заедно в проекти в областта на естествените и хуманитарни науки под ръководството на международен екип млади учени. За 10 дни участниците ще преминат през пълния цикъл на научната работа: от въвеждането на хипотези, поставянето на цели и задачи, през експериментите, обработката на получените данни до защитата на получените резултати пред останалите колеги и експертите.

В програмата са включени интерактивни игри, тренинги, концерти, майсторски клас, екскурзии и спортни мероприятия.

Международната изследователска школа е руски проект за всеки, който иска да изучава света.

Темата тази година е   „Използване на земята от региона на Калуга: поглед от космоса”. Младите изследователи   се запознават с технологиите за дистанционно наблюдение на Земята и геопорталните технологии, ще  научат за възможностите за използване на земните образи от Космоса за решаване на различни проблеми. Научните области, в които младите хора работят са: екология, молекулярна биология, химия, роботика, астрономия, лингвистика, психология, акустика, социално-културна антропология.

Проектът се ръководи от аспиранти и млади учени от Русия, Дания, Норвегия, Украйна, Франция, САЩ, Сърбия, Португалия и Испания.

Научната и културната програма се осъществява със съдействието на сътрудници от   МПГУ,   МГУ  „М.В. Ломоносов и институти на  руската Академия на науките и  други  руски висши учебни заведения.

В Калуга е  живял  и работил основоположникът на   космонавтиката К.Э.Циолковски  и на негово име през  1967 г.  е създаден  Държавният музей на космонавтиката, който е и първият в света музей, посветен на изследванията на Космоса. Калужска област е един от най- екологично чистите райони в европейската част на Русия и на нейна територия са разположени редица древни градове – Козельск, Таруса, Боровск и др. В същото време това е един от най-бързо развиващият се район на Русия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...