Акценти
Начало / Общество / Плевенски лидер завърши престижната Младежка дипломатическа академия на Русия

Плевенски лидер завърши престижната Младежка дипломатическа академия на Русия

Плевенчанинът Йордан Христов бе единственият българин, участвал в обучителния курс по младежка дипломация „Ние сме бъдещето“, който се проведе от 3 до 8 юни в Москва с подкрепата  на Фонд Президентски гранд на Руската федерация. Академията е естествено продължение на Международния фестивал за младежи в Сочи, проведен през 2017г. чрез селекция от най-добрите участници.

Обучението в Москва епротекло в няколко модула, научихме от Йордан Христов. Приоритетно са разгледани и разработвани проекти, свързани с младежта, бъдещо сътрудничество и партньорство между представителите на различните държави. На специална сесия са били поканени представители на различни институции, финансиращи и поддържащи проекти в различни направления. Вторият от модулите е бил свързан с теоретически упражнения и лекции при едни от най-интересните преподаватели от МГИМО и Висшата школа по икономика в Москва. Специално място в програмата е било отделено за посещение на Министерството на външните работи на Русия. Там се е провела среща с представители на министерството, която е била затворена за журналисти. Кръгла маса и възможност да общуват с експерти от фонда „А.М.Горчаков“ , който е на пряка потдръжка от МИД и лично от Министър Лавров, правото да консултират вече оформилите се като идея проекти, както и среща с един от най-атрактивните младежки лидери на Русия – Григорий Петушков, който на скоро беше награден лично от Президента Путин за дейността си по организацията на Международния младежки фестивал в Сочи е изпълнила последния ден от програмата, разказа Йордан Христов. На специална церемония, водещата обучението Лукиана Суворова е връчила сертификат за участие на младите лидери.

Формата „Ние сме бъдещето“ ще бъде продължен, като обучените младежи, ще могат да се докажат вече и като организатори. Йордан Христов предвижда голям младежки форум и обучение по лидерство, като на този етап ще се концентрира върху намирането на български партньори и спонсори, които да са част от организацията. „Идеята ни не е да направим едно събитие, с което да се бием в гърдите, а ще се съсредоточим върху подготовката на добре обучени кадри, които да реализират на практика идеята за „меката сила“ и „умната сила“ на социалната дипломация. Стратегически партньорства, които да са основата на новите отношения между България и Русия след 10 години отричане на най-близкия ни братски народ. Възнамерявам наред с всичко останало да създам нова НПО, която най-вероятно ще носи името „БРАТСКИ“ – Българо-руска асоциация за технологии, сътрудничество, комуникация и иновации“, която ще работи по няколко основни направления”, сподели Йордан Христов.

Идеята му е новата НПО да работи за възстановяване на връзките между побратимени български и руски градове, създаване на условия за сътрудничество между бизнеса в побратимените градове и културно-исторически и образователни срещи на граждани от побратимените градове.

„Основната задача, която си поставяме е да създадем условия за здрави връзки между хората и институциите, за да не позволим повече намесата на външни фактори в отношенията между България и Русия. Приоритет ще ни е, извеждане на християнските ценности, като водещи в отношенията – вяра, семейство, култура и интелигентен растеж – ръка за ръка“, допълни младежкият лидер.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...