Начало / Здравеопазване / Плевенски лекар представи българския опит в неинвазивната ултразвукова хирургия на форум в Египет

Плевенски лекар представи българския опит в неинвазивната ултразвукова хирургия на форум в Египет

Доц. д-р Добромир Димитров, ръководител на ХАЙФУ Център  – Плевен и зам.-декан на Факултет „Медицина“ при Медицински университет-Плевен е бил сред лекторите на Първия научен форум по интервенционални технологии, организиран от Международното дружество по минимално инвазивна и неинвазивна медицина, провел се на 4 август в Кайро, Египет. Доцент Димитров е член на Управителния съвет на Международното дружество по минимално инвазивна и неинзвазивна медицина. Той е поканен, за да представи научен анализ на резултатите от 5-годишния опит на единствения функциониращ иновативен център по неинвазивна медицина в Югоизточна Европа към Университетска болница „Света Марина“ – Плевен. От м. декември 2012 година досега над 500 пациенти са били подложени на лечение с неинвазивната технология ХАЙФУ. Най-голям интерес на аудиторията са предизвикали клиничните резултати при пациенти с фиброаденом на млечната жлеза и рак на панкреаса, лекувани в Плевен чрез ХАЙФУ хирургия.

Доцент Димитров се е включил и като обучаващ лектор на 25 млади лекари от 7 държави, участващи в международен тренировъчен курс по неинвазивна ултразвукова терапия в Египет. Той е представил на участниците в курса клиничния протокол и селекцията на пациенти с рак на панкреаса при лечение с ХАЙФУ.

Пресконференция на Управителния съвет на Международното дружество по минимално инвазивна и неинзвазивна медицина пред медиите в Кайро, Египет

Участие в научния форум в Кайро са взели над 150 хирурзи, онколози, радиолози и медицински специалисти от цял свят. Целта на международната конференция е да се представят изключително иновативни интервенционални решения за лечение на доброкачествени и злокачествени тумори. В изнесените доклади са демонстрирани различни аблационни процедури, интервенции, диагностични и лечебни подходи с минимална травма за пациентите като: радиочестотната аблация, ХАЙФУ, ендоскопско стендиране, стереотаксични (образно насочени) биопсии и други.

Проф. Дейвид Кранстън от Оксфордския университет е представил уникален метод за повишаване на концентрацията на лекарство за химиотерапия в злокачествените тумори чрез използването на ХАЙФУ технология. Методът е тестван в Оксфорд при 10 онкоболни пациенти с успешни резултати. Доказва се чрез биопсия до близо 4 пъти по-високата концентрация на лекарството след неинвазивната термо процедура. Професор Кранстън ще бъде почетен лектор на официалното откриване на 9 октомври на емблематичната за МУ-Плевен XVI Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (8-13 октомври 2018 г.).

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...