Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенски лекари посрещнаха Цецка Цачева в операционна, за да покажат техниката, за която искат пари

Плевенски лекари посрещнаха Цецка Цачева в операционна, за да покажат техниката, за която искат пари

Екипът на доц.д-р Александър Вълков от Клиниката по УНГ в Плевен посрещна днес в операционната председателя на Народното събрание Цецка Цачева, за да се запознае на място с работата на иновативна система за опериране и наблюдение на операция на ухото.

Облечена в специален екип Цецка Цачева и придружаващите я влязоха за няколко минути в операционната зала, където д-р Мирчев подготвяше пациент за операция с новата техника. Той обясни на гостенката си колко важна за успешния край на операцията е иновативната система и й подари икона на Дева Мария. Иконата е дар от момиченцето, което първо е оперирано с модерната апаратура.

След като напусна операционната, Цецка Цачева и придружаващите я депутати – Христина Янчева от ГЕРБ и Дарин Матов от РЗС, се срещнаха с началника на Клиниката по УНГ доц. д-р Александър Вълков. Той им връчи папка с документи, представящи подробно необходимостта от закупуването на въпросната иновативна система, която в момента клиниката ползва под наем.

Без излишна скромност доц. Вълков обясни, че Плевенската клиника е на най-добро ниво в страната по отношение на ползвания инструментариум – микроскоп от  висок клас и техника за мониториране, която позволява да се следи рефлекса на лицевия нерв по време на операция на вътрешното ухо. Това позвалява на опериращият лекар да не засегне лицевия нерв, което остава травма за цял живот и се води за средна телесна повреда, и в последствия лекарят може да бъде съден от пациента, обясни той..

Правенето на тези операции с най-висококачествена апаратура дава гаранция на пациента за успешен край на операцията, а лекарят работи без притеснение, че може да се стигне до непоправимо увреждане на оперирания.

За работа с такава апаратура има единични докладвани случаи от болници в Пловдив, София, Бургас. В Плевен обаче има извършени 14  операции на средно ухо със системата за мониториране. До края на тази седмица в плевенската клиника всеки ден ще се правят операции с модерната техника, така че броят им ще достигне  20. Което е достатъчен материал, за да обобщим резултатите и да покажем каква е ползата, подчерта доц. до-р Вълков..

Той обясни, че истемата е успешно приложима също в неврохирургията, онкохирургията, детската хирургия, лицево-челюстната хирургия, пластичната хирургия, което я прави още по-ценна и оправдава закупуването й.

Затова екипът на Клиниката по УНГ потърси съдействие от плевенските депутати Университетската болница да бъде подпомогната за закупуване на микроскоп и система за наблюдение, които сега се ползват под наем.

Около 70  хил. евро е цената на цялата система.

От своя страна депутатите обещаха, че ще направят преценка, за да се види с какво и как може да помогнат на УМБАЛ – Плевен за купуване на модерната система.

Утре в Телекомуникационният център на Медицинския университет екипът на доц. д-р Александър Вълков ще демонстрира възможностите на иновативната техника при обучение на студенти, стажанти, специалисти, като ще извърши демонтративна операция на ухо на интубирано прасе. Това е другата важна страна на системата, която ще позволи Плевен да стане притегателен медицински център за обучение и подготовка на специалисти.

Демонстрацията е част от двудневния научно-практически семинар за оперативно лечение на заболявания на ушите, който започна днес в Плевен.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...