Начало / Общество / Обучават безработни ромки за социални асистенти по читалищен проект

Обучават безработни ромки за социални асистенти по читалищен проект

Сдружение „Плевенски обществен фонд – Читалища” започна работа по нов проект, в рамките на който трайно безработни лица от пет села в община Плевен ще бъдат обучени за социални асистенти. Проектът  „Нова професия – нов шанс” е насочен предимно към ромските общности, където има цели групи млади, обезкуражени и неактивни лица, които нямат никакъв шанс, извън настоящия проект, за професионална квалификация и набиране на трудов стаж, обясни Даниела Димитрова, ръководител на проекта.

От селата Буковлък, Ясен, Коиловци, Търнене и Дисевица, ще бъдат избрани общо 20 млади жени от ромски произход, които ще преминат курс на обучение за социални асистенти. Основното изискване към тях е да имат завършен 10 клас. В момента върви набирането на групата, като от фонд „Читалища” разчитат много на съдействие от кметовете на селата при подбора на хората. Не е изключено да има съпротива от страна на ромските родове, предвид традицията момичетата да не получават образование и да нямат възможност за професионална реализация, сподели опасенията си Даниела Димитрова.

Продължителността на проекта е 12 месеца. В рамките на тази една година избраната група ще премине обучение, след което младите жени ще имат осигурен тримесечен стаж. Обучението ще се заплаща по 8 лв. на ден, а по време на стажа се заплаща минимална работна заплата.

Общата стойност на проекта е 70 000 лв.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...