Акценти
Начало / Общество / Плевенски журналисти солидарни с препоръките за облекчаване на процедурите по европейските програми

Плевенски журналисти солидарни с препоръките за облекчаване на процедурите по европейските програми

ОИЦ

На информационна среща под мотото Медиите и ОИЦ – Плевен в подкрепа на новия програмен период“  беше представена актуална информация, свързана с предстоящия програмен период 2014 – 20120 г. Управителят Йонка Анакиева постави акцент върху факта, че през следващия програмен период страната ни ще получи възможност да усвои 15 милиарда евро по различни оперативни програми.

Отчетен беше резултатът от националната кампания „Научени уроци”. В рамките на кампанията в регион Плевен са изпратени 150 анкетни карти на фирми и организации,, работили по европейски проекти. От върнатите 70 анкетни карти ставя ясно, че 83% от анкетираните са работили по повече от един проект и 54% от анкетираните са заявили готовност отново да кандидатстват . Друг важен извод е, че половината от отговорилите на анкетата са представители на общинската или областната администрация. За съжаление от страна на бизнеса в региона не беше проявен интерес към анкетното проучване, обясни Йонка Янакиева.

Резултатите от регионалните проучвания ще бъдат обобщени на Национална кръгла маса в края на месец ноември в София. Там ще бъдат обсъдени и основните препоръки на вече работилите по европроекти. Целта е тези препоръки евентуално да бъдат взети предвид през новия програмен приод, отбеляза Янакиева. Анкетираните в нашия регион са посочили 13 основни проблема, като на първо място се поставят тежките процедури по кандидатстване и отчитане  и голямата бюрокрация. Анкетираните препоръчват да се създаде възможност за кандидатстване по електронен път и да се улесни достъпа до оборотни средства. Повечето от журналистите, участвали в срещата, изразиха в подкрепата  на изказаните препоръки.

На срещата бяха представени и отворени процедури по Оперативните програми.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Тази кака да е чувала за прилично работно облекло? Какво се е разголила такава, с дантели и сутиен? Добре си е метнала шал, но отдолу нещо ……