Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенски екип пръв в Източна Европа постави течен имплант в колянна става

Плевенски екип пръв в Източна Европа постави течен имплант в колянна става

ортопеди Вихър Ковачев

Плевенски екип ортопеди пръв в Източна Европа постави течен имплант в дегенеративна колянна става на пациент. Благодарение на интервенцията се покриват хрущялните дефекти. Авангардната технология е алтернатива на поставянето на изкуствена става, като може да отложи протезирането във времето с години.

Добрата новина за българските пациенти  споделиха на пресконференция доц. Д-р Вихър Ковачев, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология при Медицинския университет в града, и асистентите му д-р Христо Гигов, д-р Манчо Ковачев и д-р Емил Симеонов.

Имплантът е поставен на 56-годишна жена. Интервенцията е продължила около 50 минути, миниинвазивна е, като така се избягват възможни рискове за пациента и многократно се скъсява времето за възстановяването му. Няколко дни след поставяне на импланта пациентът спокойно може да стъпва. Препоръчва се обаче 3 седмици да се придвижва с помощно средство, уточни доц. Ковачев. С импланта се премахва началната артроза, изчезва болката, втвърдяването на тъканите.

Използването на течен имплант в световната медицина е практика от 2 години, като пионери са лекари в Квебек, Канада, информира доц. Ковачев. Той добави, че в бъдеще вероятно имплантът ще бъде прилаган и в други стави на човешкия организъм. Утре екипът от плевенски специалисти ще извърши втора подобна интервенция. Пациентът е 23-годишен мъж, при който липсва част от хрущяла в колянната става след травма.

Тази манипулация струва 5 хиляди лева, тъй като консумативът е доста скъп, информираха лекарите. В Италия обаче същата процедура е 30 хиляди евро. Доц. Ковачев и екипът му се надяват в бъдеще Здравната каса да финансира поставянето на течен имплант, както го прави за стандартното протезиране. До тогава интервенцията се плаща от пациента.

 

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...