Акценти
Начало / Образование / Плевенски деца рецитират „Родна реч, омайна, сладка!“ в Лайден, Холандия

Плевенски деца рецитират „Родна реч, омайна, сладка!“ в Лайден, Холандия

В  Българското училище  „Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден, Холандия, където се обучават деца от Плевен и цяла България,  отпразнуваха  с голямо тържество Деня на българската просвета и култура. „Носеше полъх от емоции на вълнение, въодушевеност, радост и миризма на чубрица и свеж аромат на цветя.  Това бe един голям ден, вълнуващ ден, ден на българска гордост, тъй като отбелязахме деня на славянската писменост и култура и на светите братя Кирил и Методий. Училището бе гостоприемен домакин на тържество под надслов „Родна реч, омайна, сладка“, подготвено от всички учители и с главен сценарист учителката по БЕЛ Вероника Бикова”, разказа за ИнфоПлевен Росица Чангалова, преподавател по български език и литература в училището в Лайден.

Гости на тържеството са  Георги Георгиев, консул в Посолството на Република България в Хага, председателят на Холандско-Българското сдружение Реинтс Боитен, представители на Полското училище в Лиссе, Холандия, приятели и роднини на родители на учениците.

По повод празника  приветстващи слова са направили  директорът на училището – Ариета Семерджиева, Мария Спирова, председател на Управителния съвет на училището и българският консул Георги Георгиев.

DSC_3780 (1)

„Празничната програма включваше прекрасни танцови изпълнения на групата  по народни танци „Хорце“ с ръководител Ани Божикова. Стихчетата на децата от 1, 3 и 4 клас ни припомниха колко хубаво звучи българската реч. Публиката беше изложена на изпитание с Игра на думи, които децата от 6 клас бяха подготвили. Предучилищна група ни изненада с весела песен за Азбуката, а 5 и 9 клас пяха гордо „Питат ли ме дей зората“.  Ученици от 7 и 8 клас с радост представиха своя акростих във възхвала на азбуката, по подобие на Азбучна молитва от Константин Преславски. Пременени в красиви български носии, малчуганите от детската група танцуваха  „Кой свири хорото“ и събраха бурни аплодисменти. Вокалната ни група „Звънче“ с ръководител Ваня Маринова  на няколко пъти напълни очите на присъстващите със сълзи – сълзи от смесени чувста, на радост, гордост и тъга по родинта. С този концерт на нашите ученици успяхме да се пренесем за един следобед в нашата Родина”, разказа Росица Чангалова.

По традиция са отличени  учители. Грамота за отличен учител е връчена на Радостина Шаренкова, а  грамота за родител-доброволец – на Денислава Иванова.

Неотменна част от програмата са и творческите работилници за учениците – презентация за българската история „Познай думата“ и „Български мотиви“. Празникът завършва с почерпка, подготвена от родителите, които са голяма подкрепа и опора за българското училище в Лайден.

DSC_3649

„Почетохме и тази година делото на Кирил и Методий -двамата братя първоучители, поставили началото на нашето културно и образователно преоткриване, които са ни научили, че има нещо на този свят, което строго да пазим и ценим наред с останалите ни традиции, и това е българската Азбука”, завършва емоционалният разказ на Росица Чангалова.

DSC_3762

7443_n

DSC_3786

21_mai_6 (1)

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...