Начало / Общество / Плевенският фотограф Николай Димитров: Хубавата снимка трябва да има идея

Плевенският фотограф Николай Димитров: Хубавата снимка трябва да има идея

Навръх Коледа ви запознахме с творчеството на младия плевенски фотограф Николай Димитров, който засне уникална фотосесия на коледарите от Крушовица. През изминалата година той постигна и няколко големи успехи, свързани с награди от международен конкурс. Николай Димитров е част от „Фото клуб” – Плевен, от който всяка година представят съвместна изложба на плевенски фотографи. В същото време, макар и толкова млад, той вече има свои ученици, на които предава тънкостите на занаята. За своята работа, наградите, идеите и вдъхновението творецът сподели с ИнфоПлевен. Предлагаме и вие да се потопите в света на фотографията заедно с нас.

"Ключ" - снимка Николай Димитров
„Ключ“ – снимка Николай Димитров

– Здравей Ники, разкажи ни как се запали по снимането?

– Занимавам се с фотография от около 5 години, като в началото започнах съвсем случайно да снимам с мобилния си телефон. От там започнах да чета и да се запознавам с фотоапаратите. Така се сдобих и с първия си апарат през 2010 г. В началото снимах предимно пейзажи и природа, а след това започнах да снимам и хора. Запалих се по портрета, който се превърна и в мое основно поприще. И в момента се занимавам предимно с портретна и сватбена фотография.

– Вече имаш няколко престижни награди от международни конкурси. За кои твои снимки са те?

– Мои снимки са участвали в изложби на „Фото Форум”, имам наградени и представени снимки и към различни конкурси. През 2014 г. моя снимка попадна и във финалната селекция на 7-ми Международен Фото салон Варна, което беше голямо признание за мен, като се има предвид ,че участниците са от поне 50-60 страни и снимките са хиляди. Миналата година моя снимка попадна и в изложбата на конкурса организиран от „Канон” – „Снимка на годината”. Там бяха избрани 50-60 снимки за изложбата от няколко хиляди снимки отново. Тази година получих и най-голямото си признание за фотографията ми. Участвах в 8-ми Международен Фото салон Варна и осем от 10-те ми изпратени снимки попаднаха във финалната селекция. Снимката ми „Баня” беше отличена със златен медал в категорията „Свободна Цветна Фотография“, а „Огледален тунел” бе наградена със сребърен медал в категорията „Експериментална Фотография“.

"Баня" - снимка Николай Димитров
„Баня“ – снимка Николай Димитров

– С колко участници се състезаваше за първото място?

– В Международния Фото салон Варна 2015 моите снимки се бореха с тези на още 516 автора от 63 държави, като общият брой на снимките в конкурса беше близо 7 000. Снимките, с които участвах и спечелих в конкурса, са мои автопортрети.

"Огледален тунел" -снимка Николай Димитров
„Огледален тунел“ – снимка Николай Димитров

– Ще ни споделиш ли малко повече за самите наградени фотографии?

– Златният ми медал е за снимката „Баня“, на която съм гол в розовото корито от детството ми и се търкам с четка по гърба. Сребърният ми е отново за автопортрет в черно-бяло. На него държа огледало със своя повтарящ се образ. Като цяло харесвам черно-бялата фотография и по-ексцентричните снимки. За мен хубавата снимка трябва да има идея. Това се стремя да постигам в моите фотографии и ще продължавам в същия дух.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...