Акценти
Начало / Култура / Изложбата „Петият сезон“ събра уникалните творби на плевенски фотографи (снимки)
Николай Димитров и неговият ученик Лъчезар Инджев

Изложбата „Петият сезон“ събра уникалните творби на плевенски фотографи (снимки)

Изложба с фотографиите на 14 любители фотографи от фотоклуб „4хОСОКИ” – Плевен бе открита тази вечер в ХГ „Илия Бешков”. Мероприятието се провежда за шести път, а тази година то преминава под мотото „Петият сезон”. Участниците обясняват идеята на наслова, че за фотографа сезони няма и с неговия обектив той се превръща в петия сезон.
Изложбата включва 70 фотографии, които не са тематично свързани. Идеята ни е да представим работата през годината на всеки един от нас, сподели Митко Христов от ръководството на фотоклуба при откриването на изложбата. Той допълни, че най-младият фотограф тази година е едва в 10 клас. Това е 16-годишният Лъчезар Инджев, който е ученик в Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” в Плевен. Лъчезар сподели, че това е първа изложба за него, в която участва с две снимки, и се чувства развълнуван от тази възможност. Харесва му да снима портрети и улична фотография, като се надява след време да превърне хобито си в професия. Занимава се едва от една година по-интензивно с фотография, но участието му в тази изложба говори само по себе си за таланта му.

изложба Петият сезон
Митко Христов не пропусна да отбележи и постигнатото от друг млад плевенски фотограф, който се оказа и учител на Лъчезар – Николай Димитров. Похвалите бяха изречени по повод встъпителните слова на директора на галерията Мирослав Минчев, който сподели, че много фотоизложби на чужди и български фотографи са гостували през изминалата година , но тази на плевенските не им отстъпва по нищо, а напротив. В началото на лятото фотографът Николай Димитров спечели златен и сребърен медал от Международен фотографски салон Варна 2015. Много сме горди с това постижение на един млад човек, отбеляза за наградата Митко Христов и допълни, че ще се постараят да има още такива хубави поводи за гордост.

изложба Петият сезон
„Живеем във век, когато всичко е дигитално, а техниката много напредна и всеки носи със себе си камера.Това от една страна е много хубаво, защото всеки може да практикува фотографията. Но от друга страна социалните мрежи са пълни със селфи фотографии и сред тях все по-трудно може да се види истинска, стойностна и вълнуваща снимка. Най-често виждаме нацупени устни, неестествени пози и тоалетна за фон”, каза от своя страна Мирослав Минчев. „Тъй като шаблонът е обхванал по един или друг начин нашето общество, са необходими такива изложби, които да те развълнуват щом застанеш пред фотографията“, сподели още директорът на галерията. Именно такива фотоси бяха представени на вниманието на плевенчани тази вечер – вълнуващи, различни, запечатали нещо обикновено през погледа на фотографа, който обаче го е видял извън шаблона.

изложба Петият сезон
От името на кмета на Плевен Георг Спартански бяха поднесени поздравления към плевенските фотографи. Това направи началникът на отдел „Образование и култура” в Община Плевен Йонита Иванова.

Следваща Предишна
изложба Петият сезон

изложба Петият сезон

изложба Петият сезон
изложба Петият сезон
изложба Петият сезон

изложба Петият сезон
изложба Петият сезон
изложба Петият сезон
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...