Акценти
Начало / Икономика / Плевенският проект за водния цикъл може и да не се състои

Плевенският проект за водния цикъл може и да не се състои

проект_воден цикъл

Проектът “Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” може и да не се състои. Причината са проблемите с финансирането на проекти по Оперативна програма “Околна среда” 2007-2013 г., по която България е сериозно застрашена от наказателна процедура.

„Каквото зависише от нас, сме го направили. Разговарях с министър Искра Михайлова и имам уверението й, че и за Министерството на околната среда и водите този проект е много важен“, съобщи на пресконференция вчера кметът на Плевен проф. Димитър Стойков.

Най-мащабният проект за Плевен първоначално беше за над 200 млн лв. и включваше рехабилитация на ВиК мрежата на Плевен, търсенето на други водоизточници, както и решаване на проблемите с водоснабдяване и канализация в Славяново. Заради изключително кратките срокове обаче, това остана за втори етап на проекта, който ще се реализира през следващия програмен период.

В сегашния му вид водният цикъл е на стойност около 156 млн лв. Той включва изграждане на обща пречиствателна станция за отпадни води за група населени места от общините Плевен и Долна Митрополия с главен довеждащ колектор, изграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа на с. Ясен, водоснабдителна и канализационна мрежа на Долна Митрополия и довеждащ колектор, на канализационна и водопроводна мрежа на Тръстеник, помпена станция и довеждащ колектор, както и доизграждане на канализационна и съпътстваща водопроводна мрежа на село Буковлък.

Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2014 година.

Община Плевен е заложила 4,5 млн лева в този проект и никак няма да е добре, ако той не се случи, изтъкна проф. Стойков. Той припомни, че водните загуби в града се изчисляват на 56%, а интернитовите тръби са вредни за здравето. Ако проектът не се случи, Общината ще кандидатства през новия програмен период с ново проектно предложение, като тогава ще бъдат включени водоснабдяването и канализацията на Славяново.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...