Акценти
Начало / Общество / Над 800 души бранят от отсичане огромен кавак

Над 800 души бранят от отсичане огромен кавак

Над 800 души, живещи в 234 апартамента в района на бул „Георги Кочев” се  вдигат в защита на едно от големите дървета бяла топола в района, застрашено от отсичане – бяла топола (Populus Alba), наричана още кавак. Дървото, наближаващо вековна възраст, се намира между блок  4 на бул. „Г. Кочев” и  стара, рушаща се постройка, закупена от плевенска фирма. Според хората причина за искането да бъде отрязан кавака е, че дебелият ствол пречи за изграждането на рампа за товаро-разтоварна дейност на фирмата.

Създаденият инициативен комитет вече е събрал подписка в защита на дървото, научихме от председателя му полк. о.з. Йонко Пътев.

Искане за отсичане на тополата е имало и преди две години от бившия собственик на сградата.  Тогав от отдел „Екология”  към Община Плевен  са направили оглед и са установили, че дървесината на ствола е плътна, без кухини и дървото не е опасно. А под сянката на голямата му корона е изграден кът за отдих от хората, живеещи в близките жилищни блокове.

На 20 ноември от 11 часа живеещите в близост канят представители на Община Плевен и на медиите, за да търсят подкрепа на желанието им да защитят вековната  бяла топола.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...