Акценти
Начало / Общество / Плевенският Окръжен съд върна на Софийска градска прокуратура делото срещу Алексей Зелов

Плевенският Окръжен съд върна на Софийска градска прокуратура делото срещу Алексей Зелов

съдС разпореждане от 11 август 2014 г. на Плевенския Окръжен съд делото срещу зам.-кмета на Община Плевен Алексей Зелов е върнато на Софийска градска прокуратура „за отстраняване на допуснатото съществено нарушение  на процесуалните правила,съобразно закона”

От Окръжен съд – Плевен считат, че „при изготвяне на обвинителния акт срещу Алексей Зелов са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемия”. На първо място се посочва, че повдигнатото обвинение срещу Зелов е за подкуп в размер на 4 000 лв

В обвинителния акт „изрично е посочено ,че на 22.04.2014 г. в  плика „се съдържали  14 бр. банкноти с номинал 100 лева,общо на стойност 4000 лева,със серии и номера ,описани в протокол за белязане на банкноти”. Налице е противоречие в обстоятелствената част на обвинителният акт и неяснота, относно предмета на престъплението.От една страна изрично посочено ,че в плика се намирали 14 бр. банкноти от по 100 лева,които били обаче 4000 ,а не 1400 лева,какъвто е сбора на посочените бройки банкноти, посочва съдията-докладчик по делото.

На следващо място се посочва, че в обвинителния акт е записано, че Алексей Зелов е получил сумата „загдето е извършил действия по служба-осигурил своевременно и по-бързо подписване и изплащане на платежни нареждания от съответните длъжностни лица”, но никъде в обстоятелствената част не е описано и не става ясно, в какво конкретно са се  изразили тези негови действия. Как и с кого е осигурил по-бързото подписване и  плащане на платежните нареждания. Кратко, телеграфно и анонимно е посочено, че е осигурил по-бързото подписване и плащане на платежните нареждания от „съответните длъжностни лица”.

За тези и други допуснати от прокурора нарушения на процесуалните правила Окръжен съд – Плевен прекратява съдебното производство срещу зам.-кмета Алексей Зелов и връща делото на Софийска Градска прокуратура за отстраняване на допуснатото съществено нарушение  на процесуалните правила,съобразно закона.                                                                                         Разпореждането подлежи на протест пред Апелативен съд – Велико Търново в седемдневен срок.

Ще припомним, че Софийска градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу Алексей Зелов на 5 август тази година.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...