Акценти
Начало / Общество / Нерегламентирано сметище за строителни отпадъци изникна край язовира в село Гривица

Нерегламентирано сметище за строителни отпадъци изникна край язовира в село Гривица

строителни отпадъциНад 800 куб.м земни маси, камъни и неголямо количество строителни отпадъци са изхвърлени нерегламентирано върху площ около 200 кв. м в близост до сервитута на язовира в село Гривица и граничещият с него участък на общински път. Това е установено след проверка на експерти на РИОСВ – Плевен, извършена  по сигнал.

Язовирът край село Гривица се стопанисва от „Напоителни системи „ЕАД“  клон Среден Дунав – Плевен, уточняват от   РИОСВ-Плевен. В екоинспекцията не разполагат с информация  за произхода на отпадъците и кой ги е изхвърлил нерегламентирано в язовира.

Съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците, кметът на общината организира управлението на битовите и строителните отпадъци, образувани на нейна територия, припомнят от РИОСВ. Кметът на общината отговаря за предотвратяването на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и/или създаването на незаконни сметища и организиране на почистването им, както и почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване.

От РИОСВ-Плевен са дали предписания на кмета на общината за предприемане на незабавни мерки за предотвратяване  на нерегламентираното изхвърляне на земни маси и строителни отпадъци по границите на гореописания имот в землището на село Гривица и да организира почистване на замърсения от строителни отпадъци терен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...