Акценти
Начало / Култура / Плевенският клуб „Комудара“ с почетна грамота от националния фестивал „Пролетно хоро“ във Велинград

Плевенският клуб „Комудара“ с почетна грамота от националния фестивал „Пролетно хоро“ във Велинград

Плевенски танцьори взеха участие в Петия национален фестивал „Пролетно хоро“ във Велинград. Юбилейното издание на фестивала събра участници от Варна, Бургас, Царево, София, Малко Търново, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Сандански, Разлог, Дупнца, Добринище и др. Над 1000 любители на българския фолклор от всички краища на България изпълниха Велинград за голямото пролетно хоро, споделя Димитрина Касева.

Фестивалът нямаше да бъде същият, ако в него не участваха и танцьорите от фолклорен клуб „Комудара“ – Плевен с ръководител подп. доц. д-р инж. Димитър Витанов Димтиров, допълва Димитрина Касева. Те се представиха великолепно и за участието си получиха почетна грамота.

Във фестивала тази година силно представяне имаха танцовите клубове от цяла Пазарджишка област. Участие записаха и танцьори от Ракитово, Велинград, Варвара, Мало Конаре, Белово, Пазарджик. За първи път в „Пролетно хоро” се включиха и  танцьори от Пещера. Прекрасни и запомнящи се бяха изпълненията на танцовите формации от Сандански, Добринище, Дупница и Разлог, разказва още Димитрина. С общо хоро, водено от доц. Георги Гаров, ръководител катедра Хореография към ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград, танцьорите от Разлог и Добринище доказаха, че българският фолклор и хорото събират хората и ги правят приятели.

Комудара Велинград хоро 1

Зрелищно и пъстро бе и традиционното парад дефиле на фестивала, споделят още участниците. Тази година той започна с празничен салют, даден от представители на Национално дружество „Традиция“ от клубовете от Велинград и Панагюрище. Шествието изпълни докрай улиците на града и малко преди централния площад се раздели на три лъча, всеки воден от различен оркестър, изпълняващ музиката на Тракия, Родопите и Пирин. По този начин организаторите изпълниха и мотото на фестивала – „Да прегърнем Велинград с хоро” и показаха разнообразието и красотата на българския фолклор.

Още един нов момент във фестивала тази година бе организираният фотопленер. Професионални фотографи запечатаха различни моменти от фестивала с идеята те да се превърнат в пътуваща фотоизложба и тя безплатно да обикаля страната, за да показва красотата, духа и багрите на хорото и на всички, които обичат да го играят.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...