Акценти
Начало / Образование / Възможност за стаж в Португалия имат плевенските ученици

Възможност за стаж в Португалия имат плевенските ученици

Йордан Христов

Ученици от плевенските професионални гимназии ще имат възможност да стажуват в Португалия. Това съобщи пред медиите председателят на сдружение „Младежки Европейски инициативи“ Йордан Христов. Това е възможно заради подписано споразумение за партньорство между сдружението и португалската организация „Мобилити френдс“. Йордан Христов обясни, че с помощта на подобни партньорски отношения, годишно през такива стажове преминават около 3500 ученици. Благодарение на интензивната дейност от страна на членовете на сдружението, тази възможност ще имат и учениците от област Плевен. Стажовете се заплащат напълно по програма „Еразъм +“, което означава, че всички разноски за храна, нощувки и пътуване се поемат от португалска страна. Ресторантьорство, хотелиерство, селско стопанство, автомонтьорство са само малка част от специалностите, по които плевенските ученици ще имат възможност да натрупат стаж.
Самият стаж е с продължителност от две седмици, като няма ограничение в броя на стажуващите групи. Една група се състои от 20-25 души, които са придружени от двама преподаватели. Няма ограничение и в броя на стажовете за година, уточни още Христов.
За да се случи, обаче, всичко това, директорите на училища трябва да решат да се включат в проекта. Именно затова ще се проведат редица разговори с директорите на местните професионални гимназии и при проявен интерес от тяхна страна, стажовете ще бъдат реализирани.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...