Акценти
Начало / Икономика / Плевенските пчелари протестират срещу неадекватното отношение на държавата

Плевенските пчелари протестират срещу неадекватното отношение на държавата

DSCN2971

Плевенските пчелари стартираха протестна подписка, с която настояват държавата да подпомогне бранша. Официалният ден за протести на местно ниво и стартиране на подписки в цялата страна е 16-ти октомври. Документите ще бъдат предоставени на националната браншова организация, която ще протестира през сградата на Министерството на земеделието на 23 октомври, информираха от Областният пчеларски съюз.

Пчеларите са недоволни от липсата на адекватна държавна политика спрямо тях. Доц. Юлиян Станчев, председател на Управителния съвет на Областния пчеларски съюз в Плевен, запозна с проблемите на бранша присъстващите на откриването на Първия фестивал на меда в града. По думите на Станчев няма отрасъл в земеделието и животновъдството, който да е претърпял толкова големи загуби през годината. На 30-40% възлизат загубите от загинали пчелни семейства за пчеларите. Обещанията на служебния министър-председател Марин Райков, както и на ресорния министър за изплащане на компенсации за всяко регистрирано пчелно семейство не са се състояли, информира той. Единствените средства, които са получили част от производителите на мед, са 7 млн лева по Тригодишната национална програма по пчеларство 2010-13. Средствата са изчерпани за 3 часа, като са достигнали до символичен брой нуждаещи се. В Плевенско от 1200 пчелари по Програмата са кандидатствали 120, а от тях пари са получили 45. Парите никога не достигат, за другите сектори на земеделието е помислено и се дава много повече, отколкото за пчеларството. Освен това процедурата е много тежка и тромава. Единствено пчеларите от цялата страна се редят по опашки денонощно, когато трябва да се подават документи. Принципът за прием на документи е „който пръв успее“, докато свършат парите. Това е много порочна практика и проблем, която пчеларите искат да бъде избегнат с новия период за селскостопанска политика 2014 – 2020 година.

Друг проблем е, че за опрашвателната дейност на пчелите, която е изключително важна за всички отрасли на земеделието, пчеларите не получават нищо. За сравнение в страните от ЕС  60-70% от доходите на пчеларите са от заплащане на опрашването, информираха плевенските пчелари.

„Протестираме срещу пренебрежителното отношение на държавата към пчеларството. Протестираме срещу поставянето на пчеларството в неравностойно положение спрямо други направления на земеделието и животновъдството. Зърнопроизводителите, тютюнопроизводителите, лозарите, животновъдите получават субсидия всяка година,, за всеки декар и животно. През последните години лозарството и зеленчукопроизводството не са получавали подкрепа, а те са естествената база на пчеларството”, се казва в протестната декларация на плевенските пчелари. Те настояват всеки регистриран в Агенцията по храните и Пчеларският съюз пчелар да получава субсидия всяко година.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...