Акценти
Начало / Икономика / За увеличаване на субсидията за декар лозови насаждения настояват лозари

За увеличаване на субсидията за декар лозови насаждения настояват лозари

доц. Иван Пачев

Да бъде променен размерът на субсидията, която получават лозарите за декар лозови насаждения. Това е един от проблемите, който беше обсъден днес на среща между производители от Северна и Южна България. Срещата дискусия е организирана от Института по лозарство в Плевен, като целта е да бъдат систематизирани проблемите на лозарите и производителите на лозов разсад, за да бъдат представени за решение на изпълнителната и законодателната власт.Директорът на Института по лозарство и винарство – доц. Иван Пачев, даде за пример съседна Гърция, където за декар с лозови насаждения се получава субсидия в размер на 300 лв., като допълнително се субсидира и всеки килограм произведено грозде с още 30 евро цента. Получаваната в България субсидия в момента е едва 28 лв. за декар лозе.

Сериозен проблем пред производителите е и ниската изкупна цена на гроздето. Тази година например цената е започнала от 90 ст., като е паднала до 30-40 ст. за килограм, а в някои отделни райони дори до 20 ст. Решаването на проблема производителите въиждат в създаването на Сдружение на лозарите, което да има обща политика и така да помогне за задържане на цените на гроздето.

Участниците в срещата дискутираха и сключването на лицензионни договори с ведомствата, които поддържат патента на посадъчния лозов материал. Едва около 5-6 процента от производителите са сключили такива лицензионни договори с ИЛВ – Плевен, което затруднява института да плати таксата към патентното ведомство.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...