Акценти
Начало / Икономика / Плевенска фирма подобрява управлението на персонала си чрез въвеждане на европейски практики

Плевенска фирма подобрява управлението на персонала си чрез въвеждане на европейски практики

 

 

 

Устойчива заетост, подобряване условията на труд и качеството  на работната сила, изграждане на капацитет при управлението и развитието на човешките ресурси  – това са основните цели, които си поставя плевенската фирма ЕМА ООД, която започна изпълнението на проект „Европейски модел за устойчива заетост и развитие”. В партньорство с Касон ООД – Италия, Спарки ООД – Германия и Сдружение „Развитие на личността и човешките общности” – Плевен, ръководството на фирмата се насочва към успешно справяне с предизвикателствата на динамично променящата се социална, икономическа и технологична среда чрез транснационално сътрудничество и трансфер на иновации.

Изпълнението на дейностите са започнали на 1 ноември 2017 г . и ще продължи  до 31 декември 2018 г., стана ясно на встъпителната пресконференция по проекта. Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 189 672.90 лева, от които 180 189.26 лв. европейско и 9 483.64 лв.  национално съфинансиране.

В рамките на проекта плевенската фирма ще направи обмен на информация и опит с европейските си партньори, за да въведе иновативни практики при управлението и развитието на персонала. На базата на това ще бъде създаден прототип на иновативен комплекс за управление и развитие на човешките ресурси, който пилотно ще бъде приложен във фирма „Ема”, а след това ще може да се използва и от други предприятия, поясни Елена Кирицова от Сдружение „Развитие на личността и човешките общности”.

В рамките на проекта експерти от България и чужбина  чрез видеоконферентна връзка и участие в партньорски посещения  ще идентифицират и  адаптират не по-малко от 5  иновативни европейски практики в областта на управлението на човешките ресурси в предприятията. Ще бъде разработен и приложен  комплекс от иновативни практики и инструменти. Той включва създаване на бранд на работодателя и формиране на позитивен имидж. Разработване на фирмени стандарти, съдържащи ясни и прозрачни принципи, процедури и правила при набиране на персонал. Разширяване на възможностите за подбор чрез провеждане на дистанционни видео-интервюта  за свободни позиции в регионалните структури на дружеството. Важен момент е планирането на индивидуално кариерно развитие на заетите във фирмата, което ще повиши мотивираността на персонала. Предвижда се разработване на планове и програми за интерактивни обучения чрез видеоконферентна връзка между регионалните структури и използване на електронни учебни помагала. За целта ще бъдат оборудвани с видеоконферентна система  пет  видеоконферентни зали в офисите на ЕМА ООД в Плевен, София, Варна, Бургас  и Пловдив. Видеоконферентните зали ще бъдат използвани за видеоконферентни срещи  и дискусии за въвличане на заетите лица при обсъждане на идеи и социални проeкти.

По проекта е заложено провеждането на  6 интерактивни  специализирани видео обучения за персонала на ЕМА ООД за осъвременяване на знанията, повишаване компетентността на служителите  и подобряване на адаптивността им към промените.

При реализацията на проектните дейности и разпространение на резултатите от проекта  в страната и чужбина се повишава капацитета на  специалистите по управление на човешките ресурси в предприятията, работодателите, организации, подкрепящи бизнеса и заетите лица в процеса на изграждане на качество и конкурентоспособност на работната сила. Създава се неформална, устойчива мрежа в рамките на ЕС с повече от 60 фирми и организации за идентифициране на приоритети, осъществяване на общи дейности, постигане на ефективна, трайна заетост и развитие на човешките ресурси в предприятията.

Чрез реализацията на този проект се постига добавена стойност към прилаганите политики, подходи и практики за управление на човешките ресурси в предприятията.

Платена публикация

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...