Начало / Икономика / Плевенска фирма мами за работа в чужбина

Плевенска фирма мами за работа в чужбина

Седмина българи, между които и плевенчани, са измамени от посредническата фирма „Евкалипт консулт”, която действа в Плевен. След подаден сигнал от потърпевшите, които били измамени от фирмата, че ще бъдат осигурени с работа във Великобритания, от Инспекцията по труда в Плевен са извършили проверка, съобщи днес директорът на Инспекцията Борис Пеков. Оказало се, че фирмата няма регистрация за посредническа дейност, няма офис, в нея е ангажиран само един човек, който работи от домашен адрес.

Потърпевшите са се свързали с фирмата чрез сайт, обясни Петков.

След като превели по 500 лв. на фирмата те заминали за Великобритания, където им обещали, че ще берат зеле. На летището на 23 ноември обаче не ги чакал никой и те били принудени да спят на куфарите си, тъй като нямали пари за хотел и за самолетни билети, за да се приберат. По думите на Петков проблемът за тези седмина българи бил решен.

„Тревожен е обаче въпросът, че фирмата „Евкалипт консулт” не спазва законодателството. Това, че извършва дейност без регистрация, означава, че не може да бъде контролирана от Инспекцията по труда, тъй като нямаме известие, че тя работи. Едва след този инцидент ние разбираме за упражняваната от нея дейност”, коментира Борис Петков.

Това, което Инспекцията по труда може да направи, е да наложи административно наказание, което е глоба в размер на 5 000 лв. Фирмата губи право да кандидатства за разрешение за работа по силата на Закона за насърчаване на заетостта. Не е проблем обаче собственикът й да си регистрира нова фирма и така да използва вратичката в закона, коментира Петков.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...