Акценти
Начало / Общество / Плевенска област – на средно социално-икономическо ниво

Плевенска област – на средно социално-икономическо ниво

Плевенска област е на средно социално-икономическо ниво в сравнение с останалите области в България, това сочат публикуваните данни от първото годишно изследване “Регионални профили: показатели за развитие 2012”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Изследването се прави за първи път от екипа на Института за пазарна икономика и неговите партньори от Microstat Analyticsс цел да се представи социално-икономическото състояние на областите в България към средата на 2012 год. и тяхното развитие от 2000 год. досега. За целите на информационното осигуряване на анализа на областите и съставянето на регионалните профили са използвани официално публикувани статистически данни и данни от проведените специализирани изследвания до 30 юни 2012 год. Анализът представя социално-икономическото състояние и развитие на областите в България въз основа на 57 индикатора, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, бизнес среда, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.

Данните от изследването сочат, че заетостта на населението над 15 години е на изключително ниско ниво и успява да надхвърли 40% единствено в периода 2005-2009 год.

Общините в областта провеждат умерена данъчна политика. Оценката на бизнес средата в областта е добра по отношение на работата на местната администрация, работата на съдебната система и нивото на корупция. Доходите на лице от домакинството в областта са сравнително високи и тя се нарежда сред десетте области с най-високи доходи – 3 902 лв. при средни 3 782 лв. за страната за 2011 год. Преките чуждестранни инвестиции в областта са изключително ниски, достигайки 532 евро на 1 000 души през 2010 год. и далеч изоставайки от средните за страната 2 935 евро. Успеваемостта на общините в Плевенско в усвояването на европейски средства не е висока. Към края на 2011 год. са изплатени от оперативните програми около 67 евро на човек, което е далеч от първенците Габрово (309 евро) и Ловеч (266 евро).

Демографското развитие е изключително неблагоприятно – високият и постоянно нарастващ коефициент на възрастова зависимост показва влошаващи се демографски характеристики и неблагоприятни перспективи за пазара на труда. За последните десет години населението в областта намалява с почти 60 хил. души, основно влияние за това има отрицателният естествен прираст и в по-малка степен – миграцията на населението към други области. Нагласите на населението за миграция са най-ниски за цялата страна най-вече поради възрастовата структура – увеличават се хората над 65-годишна възраст. Официалните данни сочат, че хората от област Плевен емигрират най-много в чужбина и в столицата.

Област Плевен е в една група със София-столица, областите Варна, Смолян и Хасково, които се представят относително добре в сферата на здравеопазването. През 2011 год. на всеки 100 души в областта се падат по 89 здравноосигурени, като това представлява увеличение в сравнение с 2010 год. В областта един общопрактикуващ лекар през 2011 год. обслужва 1 563 души при средно за страната 1583, което показва сравнително висока достъпност до здравни грижи. Тази благоприятна позиция се наблюдава през всичките десет години назад, въпреки намаляването на броя на общопрактикуващите лекари, тъй като то се компенсира от съпътстващото намаляване и на населението.

Обхващането на децата от училищната мрежа е над средното за страната, а броят на напусналите училище също намалява, сочат данните в изследването за региона. Броят на училищата е намален – докато през 2000 год. те са 148, през 2011 год. те са вече с 30 по-малко.

Повечето от показателите за околна среда са на добро ниво и/или се подобряват с годините. Част от причините са намаляване на икономическата активност и спирането на работа на някои големи фирми замърсители. Малко над половината население в областта живее в селища с обществена канализация, което не е добър индикатор при средно за страната над 70%. Проектите в процес на изграждане ще подобрят показателите в близко бъдеще.

Оценката на бизнес средата в област Плевен е около средната за страната. Тя се представя добре по отношение на работата на местната администрация, работата на съдебната система и нивото на корупция. Над половината от бизнеса не намира сериозни слабости при работата на местните администрациии и определя корупцията като ниска. Най-разпространени са нерегламентирани плащания при обществените поръчки и в съдебната система – над 30% от анкетираните заявяват, че на фирмите от областта им се налага да правят такива плащания много или сравнително често.

Въпреки, че едва 11% от местното население е доволно от стандарта си на живот, само 7% от анкетираните жители на Плевенско заявяват желание да напуснат областта. Данните от изследването показват и че повече от една пета от хората живеят около определената за страната линия на бедност.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...