Начало / Култура / Плевенската художничка Долорес Дилова спечели награда от Националната изложба „Приятели на морето“ в Бургас

Плевенската художничка Долорес Дилова спечели награда от Националната изложба „Приятели на морето“ в Бургас

Плевенската художничка Долорес Дилова спечели награда в категория „Живопис” от Националната изложба – Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“ 2014 в Бургас. Талантливата дъщеря на именития ни художник Дило Дилов се наложи с платното си „След лятото 1” в конкуренция с още 9 автори от страната. Осемчленно жури с председател проф. Андрей Даниел номинира и отличи авторите в различните категории на 12 юли.

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. На 7 години става носител на една от наградите от конкурса за детски рисунки в Италия с председател на журито Хенри Мур. Завършва Художествена академия в София със специалност „Живопис” при проф. Иван Кирков. Носител е на първа награда в конкурса „Млад живописец” – 1987 г., и наградата на конкурса „Човекът и морето” – 1988 г. Получава отличието „Изложба на годината” за 1998 г. Нейни творби има в Националната художествена галерия, както и в други галерии в страната, а също и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел

250 произведения от 204 български автори участват в Националната изложба „Приятели на морето“. Тя ще бъде открита на 15 август и ще очаква своята публика в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ и в залата на бургаските художници (на главната улица), информират от Община Бургас.

Биеналето възниква през 1968 г. като първа национална извънстолична изложба и съществува в стария формат до 1984 г. След 20-годишно прекъсване то е възстановено от Община Бургас,  Дружество на художниците – Бургас и БХГ „Петко Задгорски“ и до днес предизвиква голям интерес сред българските творци.

Тази изложба се е наложила през годините като една от най-престижните извънстолични арт изяви. В биеналето имат право да участват с авторски творби всички български художници, които работят в сферата на живописта, графиката и скулптурата. Картините за участие в изложбата се  избират от жури в 9-членен състав от утвърдени автори в изобразителното изкуство. То определя и наградените творби.

В раздел „Скулптура” тази година се наложи Гълъбин Христов с произведението си „Останки”, а сред графиците за най-добър беше обявен Васил Колев – Васило за творбата му „Моите къщи 1”. Наградата за млад художник на Съюза на българските художници беше присъдена на Николай Ангелов – Гари за творбата му „Дом”. Отличието на галерия „Алфа арт” със седалище Ню Джърси – САЩ, БХГ и Дружество на бургаските художници отиде при Дора Славова за диптиха й от акрил и хартия „Морето винаги е между нас“, а отличието на гранд хотел „Поморие” беше присъдено на Румен Панайотов  за мраморната му работа „Море“.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...