Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенската болница единствена в страната с клинична пътека за роботизирана хирургия

Плевенската болница единствена в страната с клинична пътека за роботизирана хирургия

От тази година РЗОК – Плевен ще поеме финансирането на гинекологичните операции с високотехнологичната роботизирана система „Да Винчи”. С помощта на съответните специалисти екип на Здравната каса е разработил клиничната пътека, по която ще се извършва финансирането, съобщи днес директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев. Така Плевенската университетска болница е единствената в страната, която извършва такъв тип хирургия и има разработена клинична пътека за нея.

След като излезе и решението на Надзорния съвет на НЗОК за тази нова клинична пътека, УМБАЛ – Плевен ще може да подпише договор с Районната здравна каса за финансиране на тази дейност. Митев уточни, че операциите, извършени от началото на годината до сключване на договора ще бъдат платени със задна дата.

По клиничната пътека Здравната каса ще плаща по 8 000 лв. на пациент. Досега Министерството на здравеопазването е превеждало по 9 700 лв., които покриват консумативи и разходи по апаратурата, без в сумата да е включен лекарският труд. Според Митев,болницата има резерви, с които да покрие разликата, за да се обезпечат  разходите, без отново да се включва труд и печалба.

Запазва се също и лимитът от 100 пациенти годишно, които могат да бъдат оперирани с робот „Да Винчи” по клиничната пътека, тоест разходите са за сметка на Здравната каса.

Екипът на РЗОК е подготвил и клинична пътека за урологичните операции с роботизираната система „Да Винчи”, но засега тя не е одобрена.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...