Акценти
Начало / Икономика / Пламен Димитров, президент на КНСБ: В България е дошло време разделно, иначе – драматичен срив

Пламен Димитров, президент на КНСБ: В България е дошло време разделно, иначе – драматичен срив

IMG_0300Пламен Димитров

В политиката на сегашното правителство липсват три основополагащи неща, три основни кита, които, ако не бъдат изпълнени, ни чака драматичен срив. Това заяви днес в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров, който взе участие в провеждащия се в града ни дискусионен форум „Анализ на пазара на труда в област Плевен”.

Първият основополагащ елемент, който липсва в политиката на сегашното правителство, по думите на Пламен Димитров, е стабилизирането на стратегическата инфраструктура. Според синдикалния лидер трябва нова 10-годишна дългова програма на България, която да покрие нуждата от близо 20 млрд. лв. за стабилизиране на секторите енергетика, железопътен транспот и ВиК.

Вторият важен момент е възраждането на индустрията. От КНСБ са разработили предложение за възраждане на индустриални мощности в 10 важни сектора на икономиката, като до две седмици ще бъде готова стратегията за развитие на индустрията, която е създадена с подкрепата на работодателските организации

Третият важен момент е повишаването на доходите.  Пламен Димитров посочи, че в момента в страната ни произвеждаме с 1/3 повече в сравнение с началото на прехода, но средната работна заплата е едва 85% от тогавашната. В сравнение със средния европеец произвеждаме ½, но заплататите ни са едва ¼ от дохода на същия средноевропеец. Това показва, че има възможност за вдигане на доходите, категоричен е Пламен Димитров. Ако тези три основни направления станат факт, има бъдеще за България, заяви още той и допълни, че от КНСБ настояват да бъдат чути от политиците, за да се върви напред.

Синдикалният лидер заяви ясна позиция и по отношение на политиката на колективното договаряне, която няма алтернатива. От синдиката вече са внесли в парламента документ, който засяга точно правото на свободното сдружаване и колективното договаряне.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...