Акценти
Начало / Икономика / Пламен Димитров: До три години средната заплата трябва да стане 1 200 лева

Пламен Димитров: До три години средната заплата трябва да стане 1 200 лева

До три години средната заплата, която получава квалифицираният работник, който има образование, знание и умения, трябва да стане 1 000- 1 200 лв. в цялата страна, а не само в София. Това заяви на пресконференция в Плевен лидерът на КНСБ – Пламен Димитров. Ако това не стане, пазарът на труда в страната ще продължи драматично да се оголва, защото в момента масово квалифицираните българи емигрират, за да търсят по-добро възнаграждение, категоричен е синдикалистът. Той цитира статистически данни, според които между 40 000 и 50 000 души годишно напускат страната, което нарежда България на четвърто място в света сред страните с най-тежка демографска криза след Япония, Италия и Германия.

Въпросът е да договорим доходите на хората да бъдат по-високи. От юни насам в бюджетната сфера и частния сектор се опитваме да поставим нашите искания за 8-15% увеличение на заплатите в различните сектори”, посочи Димитров. Той съобщи, че вече са постигнали увеличение на учителските заплати с 10%, очакват това да се случи и в другите бюджетни системи. Според синдикалния лидер в Бюджет 2017 средствата за НЗОК трябва да се увеличат с 260 млн. лв., а 20 млн. лв. да бъдат отпуснати допълнително за Спешна помощ. Увеличението на доходите в сферата на културата трябва да е 15%, смятат от КНСБ.

В края на месец октомври, когато приключи договарянето с Министерството на финансите и в частния сектор, двата големи синдиката – КНСБ и „Подкрепа” ще направят анализ на постигнатото. „Ако преценим, че постигнатото увеличение на доходите не е  достатъчно на хората, сме готови да започнем национална акция, която да прерасне в протестна демонстрация в София, за да чуят работодателите  и политиците какво искат от тях хората на труда”, заяви Пламен Димитров

Синдикалистът подчерта, че за първи път тази година правят координирана акция в бюджетните сфери, когато върви подготовката на бюджета за следващата година и в частния сектор, когато планират разходите си за персонал за следващата година.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...