Акценти
Начало / Култура / Писателят Иван Габеров сподели мисли за вярата и битието с плевенски читатели

Писателят Иван Габеров сподели мисли за вярата и битието с плевенски читатели

DSCN4648.JPG1

Писателят Иван Габеров сподели свои мисли за вярата и битието с плевенски читатели. Нестандартният автор се срещна със свои почитатели в Галерия „Дарение Светлин Русев” и сам представи книгите си “Митология на успеха – аксиомите на последния” (2011 г.) и “Алхимията на живота – притчите на последния” (2013 г.). Творецът от Велико Търново, популярен като широкоскроена личност, се изявява като издател, писател, поет, учен, изследовател.

Храмът на изкуствата в Плевен събра изявени местни творци, млади хора и приятели на автора, с които той веднага осъществи топъл контакт. И разказа за книгите си. В произведението му “Алхимията на живота – притчите на последния” са събрани 110 притчи. Основната идея в нея е, че кризата в съвременното общество е следствие на подмяната на ценностите, за които преди 2 000 години идва на земята Христос. И от учение за любовта думите му се превръщат в държавно подсъзнание, обслужващо властта, изтъкна Габеров. Основна роля за това има 13-ят псевдоапостол Павел, смята авторът. Текстът изследва събитията от времето на Моисей и египетските фараони и анализира религиозните трансформации, които подменят същността на Христовото учение. А то е концентрирано в двете прости фрази „Обичай Господа с цялото си сърце” и „Не прави на ближния си това, което не искаш да правят на теб”.

DSCN4652

Малко преди светлите Коледни дни Габеров сподели вижданията си за това как и защо любовта е превърната в страх, как учението за любовта уж дава право на много хора да убиват в нейно име. В мислите си, казани на глас, авторът стигна до модерните времена, в които уморено от безсилието си да обясни живота, християнството започва да се разцепва – на източно православие, католицизъм и т.н.

След представянето на книгите срещата с философски настроения автор прерасна в дълбок диалог за смисъла на вярата, надеждата, любовта и битието.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...