Акценти
Начало / Общество / Пилотно ще изграждат в Плевен център за бивши затворници

Пилотно ще изграждат в Плевен център за бивши затворници

В Плевен да бъде изграден пилотен за страната център за социална рехабилитация и интеграция за бивши затворници е основен приоритет на инициативата „Ново начало след затвора”, която е продължение на проекта „Свобода зад решетките”, реализиран от Младежки форум 2001 – Разград. Това съобщи на пресконференция днес в Плевен Георги Милков, ръководител на проекта.  Предвижда се центърът да обслужва два затвора – в Плевен и Белене.

Идеята е акцент в Отвореното писмо, изпратено до Народното събрание, Омбудсмана на РБългария, министъра на труда и социалната политика, министъра на правосъдието, а също  до областния управител и до кмета на Плевен и до Общинския съвет.

Отвореното писмо е прието по време на национална конференция „Затвор след свободата. Свобода сред затвора”, проведена в Плевен на финала на проекта „Свобода зад решетките”. Всички над 100 участници са се обединили около няколко приоритетни идеи, като призовават за решителни действия за реформи в местата за лишени от свобода.

Една от основните насоки на работа с лишените от свобода е помощ и подкрепа както вътре в затвора, така и извън него. Първото нещо, което може да се направи е във всички областни центрове да има координатор за подготовка за освобождаване на затворниците, посочи Георги Милков. Като важна дългосрочна задача в Отвореното писмо е поставено  изграждането на подкрепяща социална среда, която да подпомага ресоциализацията на бившите затворници. Обединяващ елемент на Отвореното писмо е идеята, че в затвора е подходящо да се развиват услуги, насочени към трудова заетост, професионални обучения, стажуване и работа за лица лишени от свобода.

Извън затворите е важно държавата да създаде защитена среда за бившите затворници, чрез изграждане на мрежа от центрове за подкрепа във всеки областен град с участие на заинтересованите институции, общините, неправителствени организации.

При работата по проекта е проучен и използван норвежкия опит. Там грижата за бившите затворници е поета от Норвежкия червен кръст.  В затворите в Норвегия, които са три пъти повече от тези в България, работят 550 доброволци. Целенасочено се работи както със затворниците, така и с техните семейства, търси се тяхната съпричастност и подкрепа. След освобождаването на затворниците в Норвегия работата с тях в центровете е насочена предимно към ангажиране на времето със смислени дейности, за да бъдат откъснати от криминогенната среда, посочи Демостен Ларио, президент на Международната организация за демокрация и човешки права – Кралство Норвегия.

В пресконференцията днес участваха още Владимир Николов – районен прокурор на Плевен, Николай Козов – зам.- началник на Затвор Плевен, Миолета Струна – вицепрезидент на Международната организация за демокрация и човешки права, представители на съда и на полицията в Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...