Акценти
Начало / Здравеопазване / Пикник в подкрепа на кърменето организираха днес в Градската градина

Пикник в подкрепа на кърменето организираха днес в Градската градина

Бременни, млади майки с бебоците си или с вече проходилите си деца се събраха днес в една от алеите на Градската градина в Плевен, за да отбележат Световната седмица на кърменето, която се провежда от 1 до 7 август. Тази година тя преминава под мотото „Майки подкрепят майки”  и засяга десетата стъпка за успешно кърмене, описани в документ на УНИЦЕФ, а именно -да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом, обясни Десислава Бетова, която от три години е консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”.

Деси обясни, че тази година са решили да използват хубавото време и да организират пикник в Градската градина по повод Световния ден на кърменето. За  малчуганите имаше различни игри, възможност за оцветяване на фигурки, почерпка. За бъдещите и настоящите майки организаторите дадоха ценни съвети. Деси демонстрира различни начини за връзване на слинг, специалният шал за носене на бебета, който, освен много удобен, позволява прекрасни мигове на близост между майката и детето.

На поляната беше разпъната и палатка за кърмене. „Това е нашата малка препратка към Община Плевен, с което отново искаме да напомним, че в Плевен няма място, където майките могат да кърмят децата си или да сменят памперсите им”, обясни Деси. От Асоциация „Подкрепа за кърмене” вече няколко пъти са внасяли предложение до общинската администрация да им бъде осигурено такова място поне в центъра на Плевен. Сега предстои да внесат ново предложение с искане да им бъде предоставена къщичката зад демонтираните вече въртележки в Градската градина. С наши усилия и със съдействието на фирми, които можем да осигурим, ще успеем да я превърнем в прекрасно място за кърмещите майки, както и за преповиване на бебетата, обясни Деси. Друга възможност е предоставяне на малко помещение в Центъра за ранна интервенция за деца с увреждания , който предстои да заработи в най-скоро време в Градската градина, смятат от Асоциация „Подкрепа за кърмене”.

Наблюдението на Деси е, че през последните години има тенденция да се увеличават майките, които желаят да кърмят. Но все още е твърде малък процентът на тези, които продължават да кърмят децата си до 2-годишна възраст и повече – едва 13-14 процента. „Над 90% от жените излизат кърмещи от родилните отделения, но след това, заради противоречивата информация, която получават от близки, педиатри и интернет, нещата с кърменето непотръгват. Затова ние организираме тези срещи, за да може успешно кърмилите жени да споделят опита си и да дадат увереност на младите майки, че могат да се справят и най-вече – да им дадат ценни съвети как това да стане”, обясни Деси.

Пикникът завърши с томбола, в която бяха раздадени полезни за младите  майки награди – книжка „Азбука на кърменето”, 10 диска с филма „Гърдата е най-доброто”, тениски, брошури. А в интеренет продължава конкурсът за литературна творба на тема  „Моето продължително кърмене”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...