Акценти
Начало / Култура / Пианистка от световна класа ще свири с Плевенска филхармония в четвъртък

Пианистка от световна класа ще свири с Плевенска филхармония в четвъртък

Пианистката от световна класа – проф. Жени Захариева, ще бъде солист на Плевенска филхармония в концерта на 15 ноември в зала „Катя Попова” . Под палката на гост диригента  Йонг Чил Лий  от Корея на плевенска сцена ще свири и Нир Йенезкел, Израел – валдхорна.

В програмата са включени Равел – Концерт за пиано и оркестър в сол мажор, Моцарт – Концерт за валдхорна и оркестър № 1 и Рихард Щраус – Концерт за валдхорна и оркестър №1. В изпълнение на Плевенска филхармония ще прозвучи и увертюрата „Рюи Бла” от Менделсон.

Проф. Жени Захариева развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования, като солист на симфонични оркестри.  Тя е инициатор за възстановяването на легендарното стариннопианофорте на Клара Шуман  в Браницшлос – Германия, както и първият пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. За тази инициатива Жени Захариева е наградена с орден от германското правителство.

Пианистката е първата изпълнила рецитал на специалния син концертен роял на фирмата “Стейнуей” – модел “Рапсодия”, създаден по случай 100-годишнината от рождението на композитора и пианиста Джордж Гершуин.
През последните  години именитата ни музикантка изнася концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...