Акценти
Начало / Култура / Пианистката Христея Маркова представя България в Консерваторията във Версай

Пианистката Христея Маркова представя България в Консерваторията във Версай

 Христея Маркова

Пианистката Христея Маркова ще има рецитал в Консерваторията във Версай, Париж, на 30 април. Талантливата 11-класничка с преподавател Антоанета Воденичарова в Националното училище по изкуствата „П. Пипков” – Плевен е единствената българка, поканена да свири на престижната сцена в рамките на фестивала „Месецът на пианото”. Тя ще представи произведенията „Носталгия“ и „Етюд“ (опус 64) от Панчо Владигеров, соната опус 81А „Прощална“ от Бетовен, „Сериозни вариации“ от Менделсон и „Островът на радостта“ от Клод Дебюси.

Миналата година Христея се изяви на същото място предимно с руска музика. Тази година превес ще имат западноевропейските композитори, като ще бъде отдадено дължимото и на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров, поясни Воденичарова.

Антоанета Воденичарова

Същата програма Христея представи пред почитатели в Плевен днес, 12 април, в Галерия-колекция „Дарение Светлин Русев”. Младата дама добави особен чар към празничния Лазаров ден – първия празник от светлите Великденски дни, с младостта, таланта и неповторимата си емоционалност. Аудиторията беше в широки възрастови граници, но обединена от искреното си възхищение от една от най-изявените млади пианистки на Плевен.

Христея още не е избрала висше училище, в което  да продължи развитието си, сподели за infopleven тя. ”Може би ще е Франция, може и в България – всичко зависи от това, къде ще съм приета”, коментира тя.

Най-близкото предстоящо участие в страната е в Международния конкурс „Музиката и земята” с част от споменатата програма. Събитието ще е този месец.

ХГ Светлин Русев

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...