Акценти
Начало / Образование / Пет училища в област Плевен участваха в изследване на знанията по математика на ученици от 12 клас

Пет училища в област Плевен участваха в изследване на знанията по математика на ученици от 12 клас

изпит_БЕЛ
Снимка: архив ИнфоПлевен

Пет училища от област Плевен бяха включени в националното изследване на знанията по математика на ученици от 12 клас, което се проведе вчера, научихме от началника на Регионалния инспекторат по образованието в Плевен Албета Тотева. Училищата са избирани чрез извадка, уточни Тотева, и от нашата област в нея са попаднали четири училища от Плевен – СОУ „Иван Вазов”, СОУ „Стоян Заимов”, две професионални гимназии – по туризъм и по механоелектротехника., а от областта – СОУ „Д-р Петър Берон” в Червен бряг.

Целта на изследването е да установи  нивото на знания и практически умения по математика в края на гимназиалния етап.  То се провежда анонимно и резултатите от него ще бъдат използвани само за анализи и последващи мерки за усъвършенстване на действащите в момента учебни програми по математика.

Във всички училища, включени в изследването, беше създадена организация и в 11 часа започна блокът от два учебни часа, в рамките на които те решаваха задачи, обясни Албена Тотева. Задачите бяха от  три типа: с 4 възможни отговора, от които 1 е правилен, с кратък словесен или числов отговор, без привеждане на решение и с отворен отговор, за които се очаква решение. Включени бяха и задачи с практико-приложен характер. Проверката на работите ще се извърши от регионална комисия, а не от преподаващия учител, уточняват от Министерството на образованието.
Обобщените резултати от изследването ще бъдат представени в средата на февруари 2014 г.
Диагностицирането на знанията и уменията по математика на 12-класниците е породено от нарастващата необходимост от подготовката на млади хора за продължаване на образованието в инженерни и икономически специалности – кадри, за които изпитва потребност пазарът на труда. Чрез изследването по математика ще бъдат обхванати между 10 и 20% от учениците от випуска, като ще се създаде възможност за съпоставка между резултатите от обучението на учениците по математика при профилирана и при професионална подготовка, както и между резултатите на училищата от един и същи вид в различните региони, обясняват от образователното министерство.

Подобно изследване е предвидено през месец юни 2014 г. и за ученици в 11. клас. Изследванията ще се правят върху изучавания материал по математика от задължителното обучение в гимназиалния етап от 8. до 11. клас включително.  

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...