Акценти
Начало / Здравеопазване / Пет нови хемодиализни апарата ще работят в Клиниката по нефрология при УМБАЛ – Плевен

Пет нови хемодиализни апарата ще работят в Клиниката по нефрология при УМБАЛ – Плевен

Клиника нефрология Плевен

През месец ноември се навършват 40 години от създаването на Клиниката по нефрология и диализа при УМБАЛ „ Д- Странски” ЕАД – Плевен. Медицинското звено е създадено през 1974 г ., заедно с Медицинския университет в града.

Годишнината беше отбелязана от екипа на Клиниката с ретроспекция на постигнатото през годините, направена от началника проф. д-р Васил Тодоров.

Поздравителен адрес бе поднесен от името на изпълнителния директор на Университетската болница д-р Наташа Манева. Заедно с пожеланията за здраве и професионални успехи, тя благодари за усилията на специалистите в реализиране на голямата цел, водеща всеки лекар в професионалния му път, а именно да осигури на пациентите си най-доброто лечение, което съвременната наука и медицинска техника позволяват.

През тези 40 години Клиниката претърпя позитивно, прогресивно развитие, отчете проф. Тодоров, като това най-добре се илюстрира от множеството непрекъснато подобряващи се показатели за дейността на Клиниката.

Проф. Тодоров направи ретроспекция на нефрологичната здравеопазна дейност през годините, като припомни, че на 12 ноември 1974 г., се осъществява първата хемодиализна процедура в Плевенската болница в създадения броени дни преди това Хемодиализен център с 2 апарата.

И най-новото – след обосновано искане на началника на Клиниката, УМБАЛ проведе търг за пет нови хемодиализни апарата, чиято доставка ще стане през следващите месеци.

В момента Клиниката разполага с: нефрологично отделение – стационар с 25 легла, в които се включва и стационар за диализни пациенти;  диализно отделение с 21 поста и 3 резервни; кабинет по нефрология в ДКБ.

В клиниката работят 13 лекари – 8 ординатори, 4 асистенти и 1 професор, и 33 медицински сестри, 13 санитари и 7 технолози.

Освен диагностично-лечебната, гордост на Клиниката са още учебната и научната дейност. Клиниката е редовен участник в ежегодната научна конференция „Диализата в ХХI век” и ежегодната конференция за медицински сестри в диализата.

Клоника нефрология

 

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...