Начало / Общество / Явор от Плевенско спечели награда в национален конкурс

Явор от Плевенско спечели награда в национален конкурс

Награда в категорията “Млад природолюбител” получи Клуб “Млад еколог” от Помощното училище-интернат “Асен Киселинчев” в Долни Дъбник в конкурса “Дърво с корен” на Фондация “ЕкоОбщност”. Конкурсът се провежда за трета поредна година, в него номинирани бяха три дървета от Плевенско, но само тригодишната издънка от явор успя да се пребори с конкуренцията.

Историята на дървото е кратка, разказа номиниралата го за участие Надя Овчарова: от дънер пред двора на училището. Както всяка година, така и тази, всички класове участвали в съревнованието за “Най-красив и приветлив район от училищния парк”. Районите били старателно почистени, а до крайния срок на обявяване на победителите имало още време. Участниците в клуб “Млад еколог” решили да почистят и района около училищния двор. От един изсъхнал дънер забелязали издънки – дървото било явор. Начинаещите еколози укрепили младите клонки и продължили живота на отсеченото дърво, което станало символ на клуба.

Така заради грижите за издънката на яворовото дръвче децата от клуба спечелиха и награда в националния конкурс.

Вотът на 1 111 души определи вековна черница и два ореха в с. Глушник, Сливенско, за най-харесваните дървета в България за 2012 год. в конкурса “Дърво с корен”. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна. “Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си “Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, сподели на церемонията по награждаването в София номиниралият дърветата Стефан Стефанов от Сливен. На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa – дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов.

Победителят бе излъчен с електронно гласуване измежду 10-те най-добри предложения, постъпили тази година, от общо 47 номинации от цялата страна. Дърветата от с. Глушник ще представят страната ни в международния конкурс “Европейско дърво на годината“ като ще се състезават с националните победители на Словакия, Чехия, Полша, Унгария и Франция. Гласуването за конкурса “Европейско дърво на годината 2013” ще се проведе в началото на 2013-та и в него ще се включат всички победители от страните участнички.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...