Начало / Култура / Петима автори ще участват в Международния симпозиум по скулптура в Плевен

Петима автори ще участват в Международния симпозиум по скулптура в Плевен

Първи международен симпозиум по скултура ще се проведе в Плевен от 1 септември до 5 октомври тази година. Участие в него ще вземат петима автори, които ще бъдат определени след журиране на проектите им. Това съобщи на пресконференция днес проф. Кирил Мескин, който е координатор на симпозиума. В Симпозиума могат да участват скулптори от страната и чужбина. Петима ще са експертите, които ще извършат селекцията на кандидатите. Трима от тях ще са членове на СБХ и Националната художествена академия, каза Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен. В журито също ще са председателят на СБХ-Плевен и представител на Община Плевен.

Днес 7-членна комисия ще определи местата, на които ще бъдат разположени скулптурите, изработени по време на симпозиума. След което те трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет в Плевен и съгласувани с Министерството на културата, обясни Григорова.

Симпозиумът няма тема, което дава възможност за разнообразие в изработените творби.  До края на месец април кандидатите трябва да се регистрират за участие като представят скица, рисунка и кратко описание на това, което ще изработят. На базата на тази информация ще се извърши селекцията, а също ще бъде решено коя точно скулптура, на кое от определените места ще бъде поставена. От сега е ясно, че творбите от първия симпозиум ще бъдат разположени в централната градска част.

Искаме в градската среда да се появи и да се впише хармонично това съвременно изкуство, изработено от известни скултори, подчерта плевенският художник Иван Велчев – Йово, който е в организационния комитет на форума и автор на логото му. Надеждата на организаторите е, че на разпратените покани ще се отзоват известни български автори, чиито творби се намират на различни места по света.

За плевенчани ще бъде любопитна възможността да наблюдават пряко работата на творците участници. Площадката, на която те ще работят, ще е достъпна за свободно посещение. Белите мраморни блокове ще са разположени в базата на фирма „Паркстрой” в началото на парк „Кайлъка”.  Всеки един от мраморните късове, с размери 2.5 на 1 метър, ще бъде доставен от района на Пирин, където се добива най-висококачественият бял мрамор. Проф. Мескин подчерта, че ще е нужна много добра логистика на форума, тъй като всеки от късовете мрамор тежи около 7 тона. В помощ ще бъде техника от Общинската фирма „Инжстрой”, както и един майстор-каменар ще е на разположение през цялото време на творците.

Готовите работи ще бъдат монтирани на постоянните им места в началото на месец октомври.

Бюджетът на Симпозиума по скулптура е 80 000 лв., включен е в Културния календар на Община Плевен, след одобрение от местния парламент. Според статута му той ще се провежда на всеки две години. „Стараем се цялостната подготовка да е извършена само и единствено от плевенчани. Всяко нещо, което се прави за първи път, е трудно, но се надяваме да положим основите на една добра традиция”, каза още началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...