Акценти
Начало / Общество / Пета година клубът на хората с увреждания в Плевен е порутен и неизползваем

Пета година клубът на хората с увреждания в Плевен е порутен и неизползваем

koliПета година хората с увреждания в Плевен на теория притежават помещение за клуб, а на практика разполагат с порутена сграда, за чиито ремонт няма средства, информира за infopleven Снежина Кежева, регионален координатор на Центъра за психологически изследвания. Проблемът е още по-актуален заради предстоящите студени месеци, в които комуникацията между хората с проблеми става почти невъзможна, а общите им инициативи се отлагат за пролетта и лятото.

Инвалидите чакат дълго и търпеливо да получат помещение за клуб от местната власт. Случва се при управлението на кмета Найден Зеленогорски. Общинският съвет в града предоставя безвъзмездно за срок от 3 години помещение от над 130 кв метра за клуб на хората с увреждания. То е бивш клуб на СДС, който се намира зад блок 113 в жилищен комплекс „Дружба“.

Сградата е в окаяно състояние – покривът тече, прозорците са изпочупени, няма ток и вода, а районът е буренясал и непроходим. Кежева се надява, че местната власт ще им съдейства за ремонта на сградата. Това обаче не се случва.

Общинският севътник от ГЕРБ Ивелин Николов я уверява, че с идването на партията на власт ще съдейства за осигуряване на средствата. Николов става депутат и поетото обещание отпада. В последвалите 3 разговора на Снежина Кежева с него отговорът е лаконичен: няма пари.

С идването на власт на кмета проф. Димитър Стойков договорът за ползване на помещението от хората със специални потребности е удължен – за още 5 години, от които вече са изтекли две, без да се възползват от придобивката. От Центъра обаче изобщо не са повдигали въпроса за финансова помощ от Общината, тъй като се опасяват от негативна реакция. Необходими са около 20 хиляди лева за основен ремонт на клуба, както и за изграждане на рампа за инвалидни колички, сподели Кежева, която се е консултирала с 4 строителни фирми по въпроса. Сградата има помещение за офис, както и голямо помещение, в което може да бъде обособен фитнес кът и да се провеждат всякакви мероприятия, семинари и лекции, поясни тя.

За сега обаче клубът остава мечта за 78-те членове на Центъра за психологически изследвания в Плевенско.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...