Акценти
Начало / Култура / Петко Петков открива юбилейна изложба утре

Петко Петков открива юбилейна изложба утре

Юбилейна изложба по повод 70-годишнината си ще открие плевенският художник Петко Петков на 3 ноември в зала „Христо Бояджиев” на Арт център – Плевен. „Не обръщам внимание на годините. Важното е, че рисувам и ми се рисува”, така коментира Петко Петков 70-годишнината си. А рожденият му ден – много знаково, е точно на 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители.

За плевенчани художникът е подготвил ретроспективна изложба. В нея е включил любим акварел, създаден още в ученическите му години. „Бях в 7 клас, когато го нарисувах. С Юри Буков ходехме заедно на кръжок по рисуване и оттогава си го пазя този натюрморд с цветя”, сподели художникът. За изложбата си той е подбрал творби от различни периоди на творчеството си, като е включил и най-новите си работи.

Казва, че изложбата му няма специално послание. „Това което правя, го правя за хората. Те имат нужда от срещи  с духовното. Да водят децата си и да ги възпитават в любов към изкуството”, е философията на Петко Петков.

Миналата година той беше удостоен с наградата „Пимен Зографски”  и тогава сподели, че няма ателие. „Продължавам да нямам ателие, но в същото положение са много мои колеги в Плевен. Затова смятам, че Общината трябва да ни протегне ръка и да ни подкрепи. Имаме нужда от наше място, в което да се събираме, да коментираме, да създадем една творческа атмосфера”, споделя той една отдавнашна болка на плевенските художници.

Юбилейната  изложба  на Петко Петков ще бъде открита на 3 ноември, вторник, от 18 часа в Арт център Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...