Акценти
Начало / Общество / Пенсионери обсъдиха проблемите в образованието

Пенсионери обсъдиха проблемите в образованието

Проблемите в българското образование беше темата, която събра днес за пореден път участниците в постоянно действащия протест на пенсионерите в Плевен и областта. Това съобщи регионалният координатор на Националния фронт за спасение на България /НФСБ/ Радослав Георгиев.

Според него, няма нищо чудно в това по-възрастните да се интересуват от състоянието на българското образование, нивото на знанията, които се дават. “Не ни е безразлично, защото става въпрос за нашите деца, внуци и правнуци. Затова говорим по темата – какво смятаме, че трябва да се извърши в образованието и кой трябва да го извърши”, уточни Георгиев.

На протестиращите беше предложена и декларация, чийто текст ще бъде обявен официално на 14 септември. В документа има ясна позиция за това, че за да се получат нещата с образованието в България, с нивото и трайността на знанията, да бъдат подготвени учениците и младежите за живота е необходимо не абдикиране от въпросите на образованието, както това се случва от 90-та година насам при всички български правителства, а точно обратното. Един от главните приоритети на дейността на правителството трябва да бъде образованието, са категорични хората от третата възраст. Декларацията ще бъде изпратена до президента Росен Плевнелиев, до комисията по образованието в НС, до министър-председателя Бойко Борисов. Това ще стане на 17 септември, а Радослав Георгиев ще я внесе лично декларацията на тези места.

Това е трето поред събиране на пенсионерите. Първото се състоя през месец юни, когато всъщност беше сложено началото на постоянно действащия протест. На втория – в началото на юли, беше дискутирано почивното дело и възможностите, които дава НОИ за лечение и рехабилитация, беше приета и протестна декларация по повод новите по-високи цени на електроенергията.

На следващия протест, който ще е на 4 октомври, събралите се ще нищят проблемите на живота на пенсионерите – размера на пенсиите, социалните придобивки, правата и т.н. Радослав Георгиев уточни, че тогава ще се постараят да привлекат и още повече хора, което да покаже, че са силни, когато са обединени. Ще поканят и представители, симпатизанти и съмишленици на различните политически партии, които въпреки различията, са все пак пенсионери.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...